Nagyvilág

“Berlusconi kijelentéseitől felfordul a gyomrom”

A holokauszt nem lehet nevetség tárgya, Silvio Berlusconi haladéktalanul kérjen bocsánatot a soá túlélőitől és Németország állampolgáraitól - áll Jean-Claude Juncker hétfői közleményében, aki az Európai Néppárt jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára.

A május végén esedékes európai parlamenti választáson induló olasz politikus egy kampányrendezvényen hívei előtt azt mondta, hogy “a németek szerint sosem voltak koncentrációs táborok”. Szavaival Juncker német riválisát, a szocialisták csúcsjelöltjét, Martin Schulzot vette célba.

“(Silvio) Berlusconi közelmúltban tett kijelentéseitől felfordul a gyomrom” – áll a luxemburgi politikus közleményében. A volt kormányfő szerint vannak dolgok, amelyekből egyszerűen nem lehet viccet csinálni, és a több millió ártatlan életét követelő náci népirtás is ilyen.

Juncker egyúttal Berlusconi Németországot bíráló kijelentéseit is elfogadhatatlannak nevezte, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy Berlin a válságban példátlan szolidaritást mutatott a bajba jutott országokkal, amelyek szintén kénytelenek voltak példa nélküli és sokszor fájdalmas lépéseket tenni, hogy rendbe tegyék pénzügyeiket. Most újra egyesíteni kell Európát, nem további megosztottságot kell szítani – hangsúlyozza közleményében a néppárt csúcsjelöltje.

“Senkinek sincs joga, hogy az Európai Unióban partnereit és barátait sértegesse” – áll a kommünikében, amelyben Juncker azt is kijelenti: az európai politikában nincs helyük olyan megosztó megnyilvánulásoknak, amelyek elárulják az Európai Unió alapértékeit.

Jean-Claude Juncker ugyanannak a jobbközép, keresztény-konzervatív európai pártcsaládnak a csúcsjelöltje, amelyhez az EP-választási kampányban résztvevő, de egy bírói ítélet révén minden közhivatal gyakorlásától eltiltott Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország is tartozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik