Nagyvilág

88 év izgatásért, szabotázsért, közrend megsértéséért

A tavaly megbuktatott Mohamed Murszi egyiptomi elnök újabb híveit ítélték el Kairóban.

A hírügynökségek bírósági forrásokra hivatkozva azt jelentették, hogy a perbe fogott 13 vádlottat izgatás, szabotázs és közrend megsértése miatt mondták ki bűnösnek. Első fokon öttől 88 évig terjedő börtönre ítélték őket. Murszi híveit a fővárostól mintegy 250 kilométerre délre fekvő Samalut és el-Míneja városában zajlott tüntetésekben játszott szerepük miatt fogták perbe.

Az erőszakba torkolló megmozdulásokat a Murszi oldalán szervezett kairói demonstrációk véres leverése elleni tiltakozásul szervezték. A hadsereg 2013 júliusában mozdította el hivatalából Mohamed Murszit, miután tömegek vonultak az utcára és követelték a Muzulmán Testvériséghez közel álló elnök távozását. Támogatói kiálltak mellette, a hadsereg azonban kemény kézzel fellépett ellenük.

A tüntetők táborának kiürítése és az azt követő erőszak során több, mint 1400-an haltak meg, az exelnök 15 ezer támogatóját letartóztatták, beleértve a terrorista szervezetnek nyilvánított és betiltott Muzulmán Testvériség vezetőségét. Egy bíróság márciusban halálbüntetést szabott ki Murszi 529 hívére, ami nemzetközi felháborodást keltett. Hétfőn újabb 700 vádlott ügyében hirdetnek ítéletet. Mohamed Murszi ellen is folyamatban vannak eljárások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik