Nagyvilág

Romániában felejtettek egy utasszállítót

Öt eredménytelen árverezési kísérlet után az árutőzsdén próbálják értékesíteni Romániában azt az utasszállító repülőgépet, amelyet az indiai tulajdonos a javítást végző bákói Aerostar társaságnál felejtett.

A javítónál felejtett utasszállító története napok óta foglalkoztatja a román médiát. A gandul.info portál szerint a British Aerospace társaság által 1996-ban gyártott és eddig 18 800 órát repült BAE AVRO RJ70-es típusú 96 személyes repülőgépet az indiai MDLR Airlines társaság hozta 2009-ben karbantartásra Bákóba. Nem sokkal később azonban az indiai társaság csődbe ment, az utasszállítót pedig lefoglalta a román állam, hogy biztosítsa a javítási munkálatok ki nem fizetett díját – írja az MTI.

A Bákó megyei adóhatóság az első árverési kísérletkor még 13 millió lejes (895 millió forint) kikiáltási áron próbálta eladni a gépet, az utolsón már 3,2 millió lejjel (221 millió forint) is beérte volna, de egyetlen vevő sem jelentkezett az alkalmi vételre.

A javítónál felejtett repülő története a román politikusok ingerküszöbét is elérte. Egy liberális szenátor azt javasolta, hogy használja a román állam a főméltóságok utaztatására a szerinte kiváló állapotban levő repülőgépet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik