Nagyvilág

Nem az ukrán válság jelenti a legnagyobb gondot

A volt brit miniszterelnök szerint van a világon egy másik gócpont, amelyre jobban oda kéne figyelni.

A volt brit miniszterelnök, aki jelenleg az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország közös közel-keleti megbízottjaként is tevékenykedik, a Bloomberg pénzügyi információszolgáltató csoport londoni székhelyén elmondott beszédében kijelentette: a Közel-Kelet a “folyamatos felfordulás” állapotában van, és a lehetséges következmények sora “a mérsékelten kedvezőtől a katasztrófáig terjed”.

Blair szerint a radikális iszlám jelentette fenyegetés nem csökken, hanem növekszik, és ebben a helyzetben a Nyugatnak minden nézeteltérés ellenére is együttműködésre kell törekednie Oroszországgal. A politikus, aki 1997-től tíz évig állt a brit kormány élén, és három választási győzelemre vezette a jelenleg ellenzéki

Munkáspártot, szerdai beszédében hangsúlyozta: a Közel-Keletet az ukrajnai válság közepette sem lehet “a második vonalba száműzni”, több okból. A legfontosabb ok Blair szerint az, hogy a világ energiaellátásának jelentős részét változatlanul ez a térség biztosítja, és bármilyen hatása legyen is hosszú távon az Egyesült Államokban zajló “energiaforradalomnak”, a világ függése a közel-keleti energiaforrásoktól nem fog megszűnni egyhamar.

A Közel-Keletnek továbbra is meghatározó hatása van az olajárakra, és így a világgazdaság stabilitására és működőképességére is – tette hozzá.

A világ nem intézheti el egy vállrándítással

Tony Blair szerint a Közel-Kelet fontosságának kiemelkedő tényezői között van Izrael léte is. Izrael szövetségesi viszonya az Egyesült Államokkal és partnersége a vezető európai országokkal, valamint az a tény, hogy Izrael nyugati demokrácia, azt jelenti, hogy az ország sorsa soha nem lehet közömbös a nemzetközi közösség számára. Ha Izrael belesodródna egy regionális konfliktusba, azt a világ nem intézhetné el egy vállrándítással. Izrael jelenleg sikeresen felülemelkedik a körülötte dúló viharokon, ám az elmúlt néhány év fejleményei megmutatták, hogy váratlan eseményekre is számítani kell – fogalmazott szerdai előadásában a volt brit miniszterelnök.

Szíriáról szólva Blair kijelentette: a helyzet mára odáig fajult, hogy most már Bassár el-Aszad elnök hatalmon maradása és az ellenzék hatalomátvétele egyaránt “rossz opciónak tűnik”. Aszad a felelős az egész szíriai helyzetért, ugyanakkor a szíriai ellenzéken belül is olyan sok a súrlódás, és annyi a “problémás elem”, hogy jogosak az aggályok bármelyik fél esetleges döntő győzelmével kapcsolatban.

Mindezek alapján, “bármilyen visszataszítónak tűnjék is”, az egyetlen előrevezető út a megállapodás az ellenzék és a szíriai kormány között, akár azon az áron is, hogy Aszad “átmeneti időre” hatalmon marad – mondta Blair.
A brit politikus szerint Tunéziában “abszolút elsőbbséget” kellene adni az új kormány támogatásának. “A tunéziai elnök helyesen állapította meg, hogy Tunéziát az Ukrajnának felajánlott támogatás töredékéből talpra lehetne állítani, és ezt meg is kellene tennünk” – mondta szerdai beszédében Tony Blair.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik