Nagyvilág

Nem tudni biztosan, kik lövöldöztek Ukrajnában

Tagadja a Jobboldali Szektor nevű ukrajnai szervezet, hogy köze lenne a vasárnap hajnali szlovjanszki lövöldözéshez, amelyben hírek szerint több ember is életét vesztette mindkét oldalról.

Artem Szkoropadszki, az ukrán nacionalista szervezet szóvivője azt mondta vasárnap, hogy a Moszkva-barát szeparatisták elleni támadást a Szlovjanszk városhoz közeli ellenőrzőpontnál – Bilbaszivka falunál – az orosz titkosszolgálatok rendezték meg, és azért próbálják a Jobboldali Szektorra kenni a történteket, hogy kormányozhatatlannak tüntessék fel Ukrajnát. Orosz provokációnak, megrendezett támadásának nevezte az incidenst az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) is.

“A szlovjanszki lakosságot terrorizáló fegyveres bűnelkövetők és szabotőrök cinikus provokációhoz folyamodtak” – áll a közleményben, amely szerint az adott pillanatban egyetlen csoport sem volt jelen a helyszínen, “kivéve a GRU orosz katonai hírszerzés tisztjei által támogatott és felfegyverzett bűnözőket és szabotőröket”.

Ezt megelőzően az ukrán belügyminisztérium is azt közölte, hogy az éjszaka folyamán egyetlen egysége sem hajtott végre műveletet a “külföldi szabotőrök és illegális fegyveres csoportok jelenléte miatt Ukrajna legveszélyesebb helyévé vált” szlovjanszki térségben. A kijevi belügyminisztérium gyanúsnak tartja azt a gyorsaságot is, amellyel Kreml-közeli orosz tévécsatornák beszámoltak a történtekről.

Az orosz belügyminisztérium az oroszbarát Viktor Janukovics kormányának megbuktatásában kulcsszerepet játszó Jobboldali Szektort tette felelőssé a vasárnap hajnali lövöldözésért, arra hivatkozva, hogy a támadók által hátrahagyott holmik között megtalálták a szervezet jelképeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik