Nagyvilág

Moszkva Japánnal szemben erősít

Oroszország 2016-ra jelentősen megnöveli katonai jelenlétét a vitatott hovatartozású Kuril-szigeteken.

A Japán és Oroszország között a második világháború óta vita tárgyát képező déli szigetcsoport két tagján, az Iturupon és a Kunasiron 2 éven belül katonai telepeket hoznak létre – jelentette be a távol-keleti orosz katonai körzet parancsnoka. A fejlesztési tervet már elfogadták Moszkvában. Hasonló, 2020-ig megvalósuló tervekben gondolkoznak az ugyancsak távol-keleti Szahalin-szigeten.

Szurovikin elmondta, hogy a hadsereg számára több mint 150 létesítményt: lakóházakat és szociális, kulturális intézményeket építenek fel. Felújítják az utakat és a repülőtereket is, valamint a kiképző központokat., és korszerűsítik a Kuril-szigeteken állomásozó katonai egységek fegyverzetét is. Új rakétavédelmi egységeket, hadihajók ellen bevethető komplexumokat és helikoptereket telepítenek a Japánnal szomszédos térségbe.

Az Ohotszki-tenger és a Csendes-óceán határán található vulkanikus szigetcsoport négy déli tagjára – Kunasirra, Iturupra, Sikotanra és a Habomaira – Japán az orosz cári birodalommal 1855-ben kötött simodai szerződés alapján formál igényt. A Szovjetunió megszállta a szigeteket Japán második világháborús veresége után, de a szigetország visszaköveteli a Kuril-szigeteket. A vita miatt nem írtak alá békeszerződést a két ország között.

A Krím félsziget Oroszországhoz csatolása japán kormányzati körökben is komoly vihart kavart. Tokió ugyan elítélte Oroszország lépését, de a szigetország vezetése óvakodik a kapcsolatok megromlásától Moszkvával, mert attól tart, hogy az Oroszországgal szembeni fellépése nem csak a javuló japán-orosz viszonyt áshatja alá, hanem a második világháború óta húzódó területi vita rendezését is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik