Nagyvilág

Ferenc pápa újabb váratlan lépése

Szokatlan döntést hozott a katolikus egyházfő, amikor új személyi titkárt kellett kineveznie.

Ferenc pápa egy kopt papot nevezett ki második személyi titkárának – írja az MTI a Catholic World News katolikus hírszolgálatra hivatkozva.

Egy keleti katolikus pap kinevezése az egyházfő újabb szokatlan lépése, ez idáig ugyanis mindig római katolikus pap töltötte be ezt a tisztet.

Egy új személyi titkár kinevezésére azért volt szükség, mert a korábbi, első számú személyi titkárát – aki még XVI. Benedek idején kezdte meg szolgálatát -, Alfred Xuerebet a közelmúltban alapított vatikáni Gazdasági Titkárság prelátus főtitkárává nevezte ki az egyházfő.

Lahzi Gaid a Vatikáni Államtitkárságon dolgozik, és eddigi feladatai között szerepelt, hogy a heti általános kihallgatásokon felolvasta a pápa szavainak összefoglalóját arab nyelven. A kopt pap új szerepkörében Fabian Pedacchióval fog dolgozni, azzal az argentin pappal, aki Ferenc pápa megválasztása után nem sokkal lett második személyi titkár, és aki Xuereb távozásával előlép első számú személyi titkárrá.

Ferenc pápa egyébként másként tekint erre a feladatkörre, mint elődei: nem engedi például titkárainak, hogy beosszák napirendjét, és nem lehet gyakran látni a titkárokat a pápával nyilvános megjelenései alkalmával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik