Nagyvilág

Orosz zászlós ukrán páncélosok keltettek pánikot Kelet-Ukrajnában

A szándékos félrevezetést szolgálták azok az orosz zászlós ukrán csapatszállító járművek, amelyek Donyeck megye számos településén okoztak riadalmat a helyi lakosság körében.

„A saját fegyveres erőink folyamodtak ilyen partizánmódszerekhez, hogy könnyebben bejussanak azokra a katonai bázisokra, amelyeket orosz fegyveresek és helyi szakadárok foglaltak el” – jelentette be a kormányzó Batykivscsina (Haza) párt elnöke, ily módon enyhítvén némileg az ukrán hadvezetés által elkövetett szarvashibát, amikor orosz zászlókkal fellobogózott harckocsikat vonultatott fel a forrongó kelet-ukrajnai tartományban.

Az ukrán médiában és az interneten szerda reggel kezdett el terjedni a rémhír, hogy az orosz hadsereg bevonult az országba, sőt egy egész páncélos hadosztály már át is állt az ellenség oldalára. A szemtanúk egymás szavába vágva állították, hogy ukrán felségjeleket viselő páncélos csapatszállító járművekből álló konvojok tartanak orosz zászlók alatt Kramatorszk és Szlovjanszk irányába, amit fényképekkel és videókkal is alátámasztottak.

A híresztelést csak dél körül kezdték cáfolni a védelmi tárca illetékesei, de még akkor sem hozták nyilvánosságra, hogy mi történt valójában. Végül Szerhij Szobolev öntött tiszta vizet a pohárba, hogy ha kissé megkésve is, de annál nagyobb lelkesedéssel jelentse be: a csel sikerült, s ezáltal gyakorlatilag egyetlen puskalövés nélkül sikerült visszaszerezni a szakadár fegyveresek által elfoglalt bázisokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik