Nagyvilág

INA-ügy: felelőtlen a magyar fél a horvátok szerint

A horvát gazdasági miniszter szerint az INA irányítása felelőtlen és komolytalan, ez is azt erősíti, hogy Horvátország a részvények 44 százalékos tulajdonosaként nem függhet az INA és a Mol menedzsmentjének esetleges megbeszéléseitől, jó döntés volt a gázüzletágat kiszervezni a horvát villamos művekhez (HEP).

Ivan Vrdoljak az INA szerdai nyílt levelére válaszolva kijelentette: a horvátországi tárolókapacitásokat “eljátszották az INA kárára”. Az INA vállalata, a Prirodni plin a tárolókapacitás bérlésére kiirt pályázaton nagyon kicsi kapacitást kért és kapott, a kapacitások bérlését magáncégeknek engedte át, köztük a MET Zrt.-nek, amely a Mol tulajdonában van.

“Ez felveti az INA-ban egyes személyek felelősségre vonásának  kérdését”, mondta a miniszter, a szakszervezeteket bíztatva arra: kérdezzenek rá, ki a hibás, hogy az INA elveszítette a tárolókapacitásokat – írta a tportal.hr. Az INA mint földgázkitermelő cég, a törvény szerint hozzáférhetőségi joggal rendelkezik a gáztározó rendszerhez, de az INA nem nyújtott be kérvényt a tárolókapacitások lefoglalására, és nem vett részt azok elosztásának folyamatában – jegyezte meg a miniszter.

Megoldódhatott volna a probléma

A miniszter visszautasította az INA azon állítását is, hogy a tél végén változtatták meg azon szabályozókat, amelyek alapján az INA és a Prirodni plin többé nem a háztartások gázellátója. Az INA tulajdonában lévő Prirodni plin 2009-ben öt évre kötött szerződést a tározókra, vagyis idén április elsejéig, így a horvát olajipari társaságban tudhatták, hogy meddig rendelkeznek bérelt tárolókapacitással.

Ha öt évre maximális tárolókapacitást béreltek volna, megoldódhatott volna a mostani problémájuk – mondta a miniszter, majd megjegyezte, az INA vezetőségének rossz döntése miatt kérik most a horvát kormányt, hogy törvénytelen eszközökkel mentse meg a céget, miközben a kormány az európai törvényi szabályozás miatt nem gyakorolhat hatást a folyamatokra – reagált a miniszter a nyílt levélben felvetettekre.

Az INA horvát olajtársaság igazgatósága a nyílt levélben arra kérte a horvát kormányt, hogy állítsa le gázkészleteinek kényszerű értékesítését, mert az nagy veszteséget okoz a cégnek, munkahelyeket sodor veszélybe. Horvátország februárban az INA gázkereskedelmi érdekeltségétől, a Prirodni Plin vállalattól az állami HEP (Hrvatska elektroprivreda) energiaszolgáltató vállalat feladatkörébe utalta a földgáz belföldi nagykereskedelmének monopóliumát. A lakosságot ellátó gázszolgáltató közüzemi vállalatoknak februártól a HEP értékesíti a földgázt.

Árcsökkentés várható?

Az INA emiatt kénytelen felszabadítani gáztározó kapacitását a HEP számára. Állítása szerint készletei azonnali értékesítése a HEP-nek és két másik horvátországi vállalatnak 350 millió kuna veszteséget okozhat.

“A bevételkiesés nagyban befolyásolhatja a tervezett horvátországi beruházásokhoz rendelkezésre álló összegeket, és számos munkahelyet sodorna veszélybe. Ez a kormánynak sem lehet az érdeke” – fogalmaz az INA a közleményben.

A gázkészlet értékesítésének első két fordulója ajánlattétel nélkül zárult annak ellenére is, hogy az árat 25 százalékkal a piaci ár alatt szabták meg. Az INA az ár további csökkenésétől tart. Az olajtársaság az értékesítés leállítása érdekében már minden követ megmozgatott a piacfelügyeletet, a gázpiaci szereplőket és a kormányt is beleértve, egyelőre hiába.

“Miután minden rendelkezésre álló lehetőséget kimerítettünk, most a nyilvánosság előtt kérjük a kormányt, hogy állítsa le a gázkészletek kényszerű értékesítését, engedélyezze ideiglenes gáztározó kapacitások igénybevételét és tegye lehetővé számunkra, hogy reális áron értékesíthessük készleteinket” – írta az INA.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.