Nagyvilág

Budapestre költözik az Európai Rendőrakadémia

Elfogadta szerdán este az Európai Parlament (EP) azt a javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy az Egyesült Királyságból Magyarországra költözzön az Európai Rendőrakadémia (CEPOL) - közölte Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője, a téma felelőse az Európai Parlamentben.

Az EP jóváhagyása után a CEPOL már szeptemberben megkezdheti működését Budapesten. Gál Kinga szerint a döntés a Fidesz-KDNP EP-képviselőinek közös sikere, és kiemelkedő elismerés Magyarország számára.

“Hiszem, hogy nem csak Budapest lesz gazdagabb egy uniós ügynökséggel a jövőben, hanem a rendőrakadémia is nyer a fővárosunk kínálta adottságokkal, lehetőségekkel” – húzta alá közleményében Gál Kinga, aki ebben a ciklusban végzett munkája megkoronázásának tekinti a döntést.

A plénum által elfogadott dokumentum kiáll amellett, hogy az uniós rendőrakadémiának az Európai Rendőrségi Hivataltól (Europol) külön kell működnie. Az Európai Bizottság részéről korábban ugyanis az a javaslat is felvetődött, hogy a költözni kényszerülő CEPOL-t össze lehetne vonni a Hágában működő Europollal, így a rendőrakadémia értelemszerűen nem került volna Budapestre.

A CEPOL az Európai Unió egyik ügynöksége. Feladata, hogy a vezető beosztású rendőrtisztek képzését végző tagországi oktatási intézmények között együttműködési hálózatot teremtsen, továbbá ösztönözze a határon átnyúló bűnüldözési együttműködést. Létrehozásáról 2000 decemberében döntöttek a tagországok. Az ügynökség jelenleg a brit rendőrképzés központjának is otthont adó Bramshillben működik, de London jelezte, hogy a továbbiakban nem tud helyet biztosítani az intézménynek, ezért azt el kell költöztetni. 2010 óta a CEPOL igazgatója is magyar, Bánfi Ferenc személyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik