Nagyvilág

Vulkánkitörés jöhet a földrengések után

Egyik természeti katasztófát követheti a másik Nicaraguában.

A nicaraguai földrengéssorozat után vulkánkitörés fenyegetheti a közép-amerikai országot – figyelmeztetnek kutatók.

Elsősorban a Managua-tó közelében lévő Momotombo hegynél lehet számítani veszélyes kitörésre – véli Wilfried Strauch, a Nicaraguai Geológiai Intézet (Ineter) szeizmológiai részlegének vezetője.

“Normál esetben a vulkánkitörések előzményeként jelentkezik a földrengés, ezért a szeizmikus aktivitás okot ad az aggodalomra. Úgy véljük, a Momotombo-közeli rengések aktiválhatják a vulkánt, ezért folyamatosan ellenőrizzük a helyzetet” – mondta a német kutató, aki 25 éve dolgozik az Ineternél.

A szakértők becslése szerint a Momotombo kitörése mintegy hatvanezer ember számára jelentene veszélyt León tartomány falvaiban, Nagarote és La Paz Centro városokban. Egy teljes város pusztult el a hegy lábánál, amikor a vulkán 1609-ben kitört.     
Nicaraguában az elmúlt napokban többször megrengett a föld. Csütörtök óta két ember vesztette életét, több mint 2300 ház megrongálódott. Az ország a Csendes-óceán peremén fekvő tűzgyűrűnél helyezkedik el, így nagyon gyakoriak a földrengések, és erős a vulkáni tevékenység is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik