Nagyvilág

Engedély kell az esküvőhöz és a temetéshez is

Egy dél-kínai tartományban nem lehet csak úgy családi összejövetelt tartani.

A kormány korrupcióellenes kampányának részeként a dél-kínai Kuangtung tartomány hivatalnokainak engedélyt kell kérniük esküvők vagy temetések megrendezésére. A kínai Facsi Zsipao jogi szaklap beszámolója szerint a tartomány közszolgáinak tíz nappal a nagyobb családi összejövetelek, így esküvők, születésnapok vagy temetések, megrendezését azok tervezett időpontja előtt legalább tíz nappal be kell jelenteniük a helyi korrupcióellenes hivatalnál.

Az állami állásban dolgozóknak emellett arról is nyilatkozniuk kell, a rendezvényekre mennyi pénzt kívánnak költeni. A tartományi fegyelmi ellenőrző bizottság által életre hívott új szabályok értelmében a jövőben évente írásos jelentést kell adniuk arról, az adott évben mennyit áldoztak fent említett összejövetelekre. A szabályok mindenkire vonatkoznak: hivatalnoki hierarchia legalsóbb, falusi vezetői szintjétől a legfelsőbb tartományi vezetőkig – szögezi le a határozat.

Aktívan küzdenek a korrupció ellen

A rendelkezések a kínai kormány által 2012 végén hirdetett országos korrupcióellenes és takarékossági kampányának részei. A hivatali takarékosság, a közpénzekkel való visszaélések megtorlása, munkahelyi bankettek és fogadások visszafogása ennek fontos részét képezi, s megvalósításáért aktívan küzd a vezetés.

Korrupció és hivatali erejével való visszaélés miatt több mint 180 ezer főt büntettek meg a kampány keretein belül 2013 során, indokolatlan költekezésen több mint 20 ezer főt kaptak a statisztikák szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik