Nagyvilág

Az amerikaiak szerint Obama nem fekete

Az Egyesült Államok első fekete elnökeként történelmet írt Barack Obama a többség szerint igazából nem is fekete.

Ezt az elsőre talán meglepőnek tűnő eredményt hozta a nagynevű Pew kutatóintézet felmérése, amelyben arra a kérdésre, hogy Obama fekete-e, vagy félvér, a válaszadóknak mindössze 27 százaléka jelentette ki, hogy egyértelműen fekete, és 52 százalék szerint félvér – írta a Washington Post. Egyedül az afro-amerikaiknál voltak többségben azok, akik szerint az Egyesült Államok elnöke fekete (55%), a fehérek 53 százaléka és a spanyolajkúak 61 százaléka tartja félvérnek Obamát.

A Post cikke emlékeztet arra, hogy maga Obama sem volt sokáig biztos abban, hogy melyik kategóriába sorolja magát a fekete-afrikai apától és fehér amerikai anyától származó politikus. Az elnök ritkán beszélt elnöksége, és a választási kampány alatt származásáról, de amikor igen, akkor feketeként határozta meg magát. A népszámlálási kérdőíven pedig az „afro-amerikai” rubrikát ikszelte be.

Egy csepp vér szabály

Az Egyesült Államokban minden más országtól eltérően számít valaki feketének, főleg a dél rabszolgatartó államokban régen alkalmazott jogszabályok miatt, ahol mindenkit feketének tekintettek, akiben akár csak egy csepp fekete vér is volt. Az „egy csepp szabály” értelmében mindenki a „negro” kategóriába került, akinek ősei között akár egy fekete-afrikai származású ember is volt. Míg a félvér a világ minden más táján elfogadott fogalomnak számít fekete és fehér szülők gyermekére, az amerikaiak körében nincsen elterjedve használata – legalábbis eddig nem volt.

Ahogy azt a Post megjegyzi, egyre inkább nő a „kevert házasságok” száma az Egyesült Államokban, ahol fél évszázada még voltak államok, ahol ezt törvény tiltotta, és mindenhol másnak tabunak számított. 2011-ben azonban már majdnem minden hatodik házasság „kevert” és ha a trend így folytatódik, pár évtized múlva teljesen értelmetlenné válik a bőrszín alapú besorolás mai formája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik