Nagyvilág

Moszkva nem akar kozmetikázott alkotmányos reformot

Az orosz külügyminiszter szerint garantálni kell Ukrajna semlegességét és kívül kell tartani a NATO-n az egykori szovjet tagköztársaságot.

A kulcskérdés az, hogy ne csupán kozmetikázott alkotmányos reformot hajtsanak végre, hanem olyat, amely kivétel nélkül minden ukrán ember törvényes jogait és érdekeit biztosítja – hangsúlyozta Szergej Lavrov egy rendezvényen, hozzátéve, hogy ehhez nyilvánvalóan szilárd garanciákra van szükség Ukrajna tömbön kívüli státusának megőrzésére, amit az ország jogrendszerében is rögzítenének.

“Ukrajna nem válhat a viszály almájává, hanem összekötő elemnek kell lennie a biztonsági rendszerben” – mondta a politikus, aki szerint “a krízis megoldásához a Nyugatnak fel kellene hagynia a Majdan kormányának törvényesítésére vonatkozó kísérletekkel” – írja az MTI.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség beszámolója szerint Lavrov beszédében emellett arra is figyelmeztetett, hogy Európa stabilitását az oroszellenes érzelmek fokozódása fenyegeti, aminek a táptalaja az Európai Unió (EU) számos tagállamában terjedő rasszizmus és idegengyűlölet, valamint az, hogy nő az ultranacionalista csoportok száma, és elnézőek a neonácizmussal szemben.

Moszkva kész tárgyalni

Elemzők szerint az ukrajnai helyzet következtében alakult ki a legsúlyosabb válság a nyugati hatalmak és Oroszország kapcsolatában a hidegháború vége óta.

Az orosz diplomácia vezetője mindazonáltal üdvözölte az ukrajnai helyzet ügyében a jövő hétre tervezett négyoldalú külügyminiszteri tanácskozást, amelynek előreláthatólag Bécs vagy Genf lesz a helyszíne. Lavrov elmondta, hogy Moszkva készen áll a tárgyalásra az Egyesült Államok, az Európai Unió és Ukrajna képviselőivel, valamint azt sugallta, hogy az ukrán gáztartozás témáját is napirendre kell tűzni.

Oroszország azzal vádolja az új ukrán vezetést, hogy figyelmen kívül hagyja a kelet- és dél-ukrajnai orosz anyanyelvű népesség jogait és érdekeit. Moszkva új alkotmány kidolgozását sürgeti, amely erős jogköröket adna a régióknak, és távol tartaná a 46 milliós Ukrajnát a NATO-tól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik