Nagyvilág

Visszakövetelték az indiánok a skalpokat a Karl May Múzeumtól

Minden valódi skalpot eltávolított kiállítási tárgyai közül a németországi Radebeulban lévő Karl May Múzeum, de nem tervezik visszaadni az emberi maradványokat.

Etikai és politikai okokból úgy döntött a múzeum, hogy nem mutatják be nyilvánosan a levágott emberi fejbőröket – közölte Hans Grunert, az intézmény munkatársa hétfőn. A múzeum az odzsibua indián törzs levelére reagált, akik egy skalp visszaadását követelték és kifogásolták, hogy azt “tapintatlanul közszemlére teszik”.

Azt a skalpot, amelyet az észak-amerikai törzs leszármazottai követelnek, valójában soha nem állították ki a múzeumban – mondta el Grunert. Patty Frank művész, akinek gyűjteményéből 1928-ban létrejött a múzeum, az ereklyét 1904-ben törvényesen vásárolta az odzsibua törzstől.

Az ereklyét nem tervezik visszaadni, mivel azt jogszerűen szerezték és a múzeum tulajdonát képezi. Levelet írtak a törzs tagjainak, amelyben közölték velük, hogy az összes eredeti skalpot eltávolították a kiállításról és nyitottak a párbeszédre – fejtette ki Grunert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik