Nagyvilág

Amerikai F-16-osok érkeznek Romániába

"Elég hosszú ideig fognak maradni" - közölte a román védelmi miniszter.

Több amerikai F-16-os harci repülőgép érkezik a jövő héten Romániába, amelyek a román légtérben fognak gyakorlatozni – közölte a Mediafax hírügynökség vasárnap Mircea Dusa román védelmi miniszter egy televíziós interjúját idézve.

“Elég hosszú ideig fognak maradni” – jegyezte meg a román szaktárca vezetője az Antena 3 hírtelevízió műsorában, anélkül, hogy az amerikai harci repülők számát, vagy romániai küldetésük időtartamát pontosította volna.

Hozzátette: a közelgő hadgyakorlaton túlmenően is Bukarest azt igényli amerikai partnereitől és NATO-szövetségeseitől, hogy vezényeljenek Romániába néhány repülőszázadot, amíg 2017-ben bevethetővé válnak Románia saját F-16-osai.

Románia tizenkét használt F-16-os harci repülőgépet vásárol 600 millió euróért Portugáliától: erről tavaly októberben írtak alá szerződést. A vételárban az is benne van, hogy a repülőgépeket felújítják, és a román személyzet – kilenc pilóta és 75 műszaki szakember – Portugáliában kap kiképzést.

Dusa rámutatott: a gépek új hajtóműveket kapnak, a legkorszerűbb fegyverzettel szerelik fel őket, és gyakorlatilag csak a törzsük marad a régi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik