Nagyvilág

Putyin kutyájával bolondoztak

Egy újságcikk arról ír, hogy a Koni névre hallgató ebet is sújtanák az oroszok elleni szankciókkal.

Az Európai Unió arra készül, hogy az orosz-ukrán konfliktus további eszkalációja esetén Vlagyimir Putyin kutyájával, Konival szemben is büntetőintézkedéseket léptessen életbe – írja április 1-jei cikkében az EUobserver uniós ügyekkel foglalkozó hírportál.

Az EUobserver egy olyan szövegtervezetre hivatkozik, amely állítólag több mint 100 nevet tartalmaz, amelyeket folyamatosan tesznek majd rá a március közepén összeállított szankciós listára, ha súlyosbodik a helyzet. Az EUobserver Koni tiltólistára tételét azzal indokolja, hogy az eb aktívan részt vett az orosz elnök döntésének előkészítésében, hogy orosz katonákat vessenek a szuverén Ukrajna területén. A lap Putyint is idézi, aki egyszer állítólag azt mondta, igyekszik kikérni Koni véleményét, és kutyája jó tanácsokat ad.


Fotó: Europress Fotóügynökség

A lap arról is ír, hogy az EU elzárkózik attól, hogy kimondja, minek kell ahhoz történnie, hogy tényleg szankciókkal sújtsák az elnöki ebet. Egy EU-forrásra hivatkozva a portál azt írja: ha Oroszország megtámadja Ukrajna többi részét, Grúziát, Moldovát, Észtországot, Lettországot, Litvániát és Lengyelországot, akkor az EU “komolyan megfontolja”, hogy legyenek-e további szankciók. A lap által hivatkozott forrás szerint ez megmutatná, hogy az EU képes egységesen fellépni életbevágó fontosságú kérdésekben.

Az EUobserver szerint Angela Merkel német kancellár külön kérte a legutóbbi uniós csúcson, hogy Putyin kutyája kerüljön be a szankcióval sújtottak lehetséges körébe, nehogy az EU gyengébbnek mutatkozzon az Oroszországgal szembeni szankciók terén, mint az Egyesült Államok. Emellett Merkel a lap szerint azt is zokon vette, hogy bár köztudottan tart a kutyáktól, Vlagyimir Putyin hét évvel ezelőtt Szocsiban megengedte Koninak, hogy megszaglássza Merkel cipőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik