Nagyvilág

Darth Vader is indul az ukrán választáson

A sztratoszférán túli magasságokba emelkedett az elnökválasztási közdelem a szomszédban.

Az ukrajnai Központi Választási Bizottság (CVK) hivatalos jelentése szerint a kijelölt határidőig 46 ukrán állampolgár jelezte indulási szándékát a május 25-ére kiírt elnökválasztáson. Eddig hét jelöltet jegyeztek be hivatalosan, tizenkét jelölést elutasítottak, a további 27 induló sorsáról pedig április 4-ig hoznak végleges döntést.

Az elmúlt hétvégén 21 várományos nyújtotta be a szükséges okmányokat és fizette be a 2,5 millió hrivnya összegű jelölési illetéket.

Az esélyesebbek

A tizennégy egyéni induló közül a legismertebbPetro Porosenko, akinek Vitalij Klicsko adta át udvariasan a helyét, és aki a legesélyesebb várományosa az államfői babéroknak.

Az eddigi hét pártjelölt közül a legismertebb ellenfelének Julija Timosenko számít, aki a Batykivscsina (Haza) Párt színeiben indul. A kettejük harcába azonban könnyen beleszólhat egy náluk is hatalmasabb erő, a talpig Sith lovag Darth Vader sötét személyében.

Darth Olekszijovics Wader-t az ukrán Internet Párt jelölte az államfői posztra. A választási bizottság adatai szerint már be is nyújtotta a CVK-hoz az induláshoz szükséges okmánycsomagot, sőt a hétköznapi ukrán állampolgárok – bocsánat, alattvalók – számára csillagászatinak számító 2,5 millió hrivnya (228 ezer dollár) összegű letéti díjat is befizette. A pártról annyit lehet tudni, hogy 2007-ben alapította egy Dmitro Holubov nevezetű ismert ukrán hacker. A pártot hivatalosan 2011-ben jegyezték be, és azóta számos internetkalóz csatlakozott a mozgalomhoz, közöttük a Dementor néven ismert Andrij Sebella is, aki az Anonymous csoporttal bankautomatákat hackelt meghárom éve, jelentős pénzösszegekhez jutva ezáltal.

És a villanyszerelő Sith lovag

Az Internet Párt elnökjelöltjét Darth Olekszijovics Vader néven jegyezte fel a választási bizottság.

A CVK adatai szerint 1956-ban született,  az érettségit követően az élelmiszer-technológiai egyetemen tanult. Szakképesítése villanyszerelő. Választási pogromjában meghirdette, hogy győzelme esetén határozott és gyors lépegetőkkel gazdag és erős Birodalommá teszi Ukrajnát. Szavazói kedvéért akár a csillagokat is kész lehozni az égből.

Magánéletéről nem hoztak nyilvánosságra részleteket. Annyit mindenesetre biztosra vehetünk, hogy amennyiben van fia, azt nyilván Luk Vaderovics Nebohidnak (azaz Skywalkernek) hívják.

Igen vehemens választási beszédet tartott:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik