Nagyvilág

Óriási drogfogás: 4 tonna kokainra csapott le a brazil rendőrség

A brazil szövetségi rendőrség 3,7 tonna kokaint foglalt le hétfőn Sao Paulo állam egyik tengerparti városában - közölték hivatalos források.

A tájékoztatás szerint a Santosban végrehajtott hatósági akció keretében 23 embert vettek őrizetbe. A rendőrség az Európába, Afrikába és Kubába szánt kábítószeren kívül elkobzott még 230 ezer eurót (mintegy 83 millió forint), tíz járművet, egy hajót és több lőfegyvert is. A kábítószer-kereskedők a kokaint hátizsákokba rejtették, amelyeket aztán konténerekben helyeztek el. Az őrizetbe vett bűnözőkkel több tisztségviselő is együttműködött.

A brazil hatóságok a Hulk és az Oversea műveletek keretében 2013 óta nyomoznak a Santos kikötőjéből induló vagy azon áthaladó nemzetközi kábítószer-kereskedelemben érintett helyi bűnszervezetek után.

A Hulk fedőnevű akciónak például egy olyan Sao Pauló-i csoportot állított célkeresztjébe, amely Bolíviában vásárolja a drogot, majd azt a paraguayi határon át Brazíliába, onnan pedig Santoson keresztül Európába juttatja. Az Oversea művelet kizárólag egy olyan banda működését figyeli, amely a kikötővárosból induló szállítmányok közé rejti a kábítószert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik