Nagyvilág

Véget ért a sztrájk a német repülőtereken

Fizetésemelést kértek a munkabeszüntetők, akik jelentős fennakadást okoztak akciójukkal.

Németországban véget ért csütörtök délután a közszolgálati dolgozók és több repülőtér földi kiszolgáló személyzetének figyelmeztető sztrájkja, amely jelentős fennakadásokat okozott a légi közlekedésben – írja az MTI.

A ver.di szakszervezeti szövetség adatai szerint a tíz tartományban összehangoltan tartott akciókban 104 ezren vettek részt. A tartományokban leállt a tömegközlekedés, szünetelt a munka a hivatalokban, zárva tartottak bölcsődék, óvodák és nem szállították el a háztartási hulladékot.

A sztrájkhoz több nagy repülőtér földi kiszolgáló személyzetének jelentős része is csatlakozott a délutáni műszak kezdetéig. Az ország legnagyobb repülőterén, Frankfurtban a tervezett mintegy 1300 járat közül 550-et kellett törölni, a müncheni repülőtéren pedig 133 járat maradt ki.

A ver.di a köln-bonni, a düsseldorfi, a hamburgi, a hannoveri és a stuttgarti repülőtér földi kiszolgáló személyzetét is munkabeszüntetésre szólította fel. A sztrájk hatására a légi közlekedés rendje az egész országban szétzilálódott, így például a két berlini nemzetközi repülőtéren is voltak fennakadások.

Következik a harmadik forduló

A szakszervezet egységesen 100 eurós fizetésemelést, és további 3,5 százalékos bérfejlesztést követel a közszolgálati szférában dolgozó 2,1 millió munkavállalónak. Több további igényt is előterjesztettek a bértárgyalásokon, kérték például az egészségügyben dolgozók éjszakai pótlékának 15 százalékos emelését, a közlekedési vállalatok munkatársai részére pedig egy havi 70 eurós pótlék bevezetését. A munkaadók eddig az összes követelést elutasították, és nem tettek ajánlatot.

A bértárgyalások következő, harmadik fordulója március 31-én kezdődik. Frank Bsirske, a ver.di elnöke csütörtökön felszólította a munkaadói oldalt, hogy álljon elő konkrét ajánlattal a kétnaposra tervezett tárgyalási fordulóra. A munkavállalók megállapodásra törekednek, de nem riadnak vissza attól, hogy a figyelmeztető sztrájk után a bérharc keményebb eszközeit alkalmazzák – mondta a szolgáltatási szektor szakszervezeteit összefogó szövetség vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik