Nagyvilág

Eltűnt gép: rengeteg nyomot találtak

Újrakezdték a kutatást a malajziai Boeing után az Indiai-óceánon, miután a rossz időjárás miatt fel kellett azt függeszteni. A keresést francia műholdfelvételek segítik, amelyeken több mint száz úszó tárgyat fedeztek fel.

Műholdfelvételeken 122 tárgyat fedeztek fel az Indiai-óceánon – jelentette be a malajziai közlekedési miniszter. Hishammuddin Hussein ugyanakkor hozzátette: egyelőre nem tudják, hogy ezek a tárgyak az eltűnt maláj géphez tartoznak-e.

A tárgyak több mint 2500 kilométerre találhatóak az ausztráliai Perthtől. Egy részük több mint 23 méter hosszú a becslések szerint, és van olyan, amelyik csak egyméteres. Néhány tárgy fényesnek tűnik, és feltételezik, hogy szilárd anyagból lehetnek.

1,6 millió négyzetkilométer

Szerdán újrakezdték a március 8-án eltűnt malajziai Boeing 777-es keresését, miután a kutatást a rossz időjárás miatt egy napra fel kellett függeszteni.

“Mindent bevetünk, amink csak van” – mondta Tony Abbott ausztrál miniszterelnök szerdán a Nine Network televíziónak. “Ez az elképzelhető legelérhetetlenebb terület. Több ezer kilométerre van mindentől, a legközelebb azonban mégiscsak Ausztráliához van” – tette hozzá a kormányfő, utalva a kutatás nehézségeire.

A kérdéses terület az Indiai-óceán déli részén található, és mintegy 1,6 millió négyzetkilométert tesz ki.

Az Egyesült Államok, Kína, Japán, Dél-Korea, Ausztrália és Új-Zéland 12 repülőgépe és két hajója vesz részt a március 8-án eltűnt gép keresésében, amelytől azt remélik, hogy nemsokára kézzelfogható bizonyítékkal szolgálhat a repülőgép lezuhanásáról.

Olvasói sztorik