Nagyvilág

Nem az oroszok miatt aggódik Obama

Az amerikai elnök inkább tart egy New York-i atomrobbanástól, mint Oroszország ukrajnai akcióitól.

Az amerikai elnök egy kérdésre kijelentette kedd este Hágában, az atomcsúcs helyszínén, hogy inkább tart egy New York-i atomrobbanástól, mint Oroszország ukrajnai akcióitól.

A nukleáris biztonságról szóló nemzetközi csúcstalálkozón részt vevő Barack Obamát sajtóértekezletén arról kérdezte egy újságíró, hogy szerinte igaza volt-e elnökválasztási ellenfelének, a republikánus párti Mitt Romney-nak abban: Oroszország Amerika legnagyobb geopolitikai ellenfele.

Obama azt válaszolta: “Amerikának rengeteg kihívása van. Oroszország egy regionális hatalom, amely nem erejét, hanem gyengeségét bizonyítja azzal, hogy közvetlen szomszédjait fenyegeti. Nekünk jelentős befolyásunk van szomszédjainkra, és nem kell lerohannunk őket ahhoz, hogy erős, együttműködő kapcsolatokat alakítsunk ki velük.” – írja az MTI.

Nukleáris fegyver Manhattanben

Az elnök az AP hírügynökség tudósítása szerint később hozzátette: nem jó, amiket Oroszország csinál, de nem ez a legnagyobb nemzetbiztonsági veszély az Egyesült Államokra nézve. “Még mindig attól tartok a leginkább, ha biztonságunkról van szó, hogy egyszer felrobban egy nukleáris fegyver Manhattanben.”

Amikor Romney a kampányában azt állította, hogy Oroszország az Egyesült Államok legfőbb geopolitikai ellenfele, akkor azt is mondta, hogy a legnagyobb biztonsági veszélyt viszont Irán jelenti nukleáris ambíciói miatt.

Az atomcsúcs intézménye Barack Obama kezdeményezése, mert 2009-ben ő vetette fel egy ilyen konferencia szükségességét, majd a rákövetkező évben Washingtonban meg is rendezték az első találkozót. Ezeknek célja nem a nukleáris leszerelés, hanem annak megakadályozása, hogy hasadóanyagok rossz kezekbe kerüljenek. A mostani csúcstalálkozón 53 állam vezetői vettek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik