Nagyvilág

Norvég exkormányfő lehet az új NATO-főtitkár

Jens Stoltenberg volt norvég kormányfő lesz a következő NATO-főtitkár, hacsak nem történik valamilyen váratlan fordulat.

A hírt az Aftenposten című norvég napilap jelentette be. A NATO következő főtitkárát a tagországok külügyminiszterei április elsején kezdődő kétnapos brüsszeli tanácskozásukon nevezik ki hivatalosan – írja az MTI.

„A kinevezési folyamat még nem fejeződött be, és bármilyen váratlan esemény megakadályozhatja, hogy a norvég jelölt”, az 55 éves Stoltenberg legyen a szervezet 13. főtitkára – írta a lap, amely általában jól értesült.

A lap szerint az információ néhány napos, és maga Stoltenberg az ezt firtató kérdésre azt mondta, hogy tartja magát a szabályokhoz: nem nyilatkozik az ügyben.

A politikus állítólag Angela Merkel német kancellár biztatására lett jelölt, és támogatja őt Barack Obama amerikai, Francois Hollande francia elnök és David Cameron brit kormányfő is, a legerősebb NATO-tagok vezetői.

Stoltenberg pártja, a Norvég Munkáspárt (DnA) megnyerte ugyan a szeptemberi parlamenti választásokat Norvégiában, de koalíciós partnerei annyira meggyengültek, hogy az addigi koalíció folytatása lehetetlenné vált, és Erna Solberg alakított konzervatív kormányt.

A NATO legfőbb döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács decemberben meghosszabbította a jelenlegi főtitkár, Anders Fogh Rasmussen megbízatását szeptember 30-ig. Ennek oka, hogy a szeptember eleji walesi csúcstalálkozót még ő készíthesse elő és vezethesse le. A 61 éves dán Rasmussen 2009. augusztus 1. óta főtitkár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik