Nagyvilág

Az oroszok tettét a nácikéhoz hasonlította, kirúgták

Andrej Zubov orosz történészprofesszor hétfőn közölte, hogy elbocsátották állásából, miután egy orosz lapban korábban olyan írása jelent meg, amelyben az Anschlusshoz hasonlította a Krím félsziget annektálását.

Az orosz külügyminisztérium neves egyeteme, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézete (IMO) professzoraként tevékenykedő Zubov elmondta, hogy a munka törvénykönyvének egyik cikkére, méghozzá az “oktatási intézmény alkalmazásában álló személy amorális viselkedésére” hivatkozva mondtak fel neki.
“Tulajdonképpen a politikai meggyőződésem miatti diszkriminációról van szó” – vélte Zubkov, és hozzátette: “Az IMO-nál eltöltött tizenkét évem alatt tömegével gyártottam az olyan cikkeket és nyilatkozatokat, amelyek nem a külügyminisztérium álláspontját tükrözik. És azokat elfogadták. De láthatóan változnak az idők.”

“Már volt ilyen”

Az IMO igazgatósága közleményben ítélte el Zubov “sértő történelmi párhuzamait, az Ukrajnát és a Krímet érintő nyilvános állásfoglalását, és Oroszország külpolitikájának felelőtlen bírálatát”.

Március elsején “Már volt ilyen” címmel a Vedomosztyi című orosz napilapban jelent meg a történészprofesszor írása, amelyben Zubov a Krím akkor még csak tervbe vett Oroszországhoz csatolását az Anschluss-hoz, vagyis Ausztria 1938-as, náci Németország általi megszállásához hasonlította.

“Azon a ponton vagyunk, hogy egy új területet csatoljunk az Oroszországi Föderáció területéhez” – állapította meg cikkében az orosz szakértő. “A nemzetközi szerződések alkotta rendszer teljes lerombolásának, a gazdasági káosznak és a politikai diktatúrának a határán vagyunk” – tette hozzá Zubov.
A cikk megjelenése után szinte azonnal felröppent elbocsátásának híre, amit akkor még cáfolt az IMO vezetése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik