Nagyvilág

Eltűnt repülő: úszó tárgyakra bukkantak

A "déli kutatási övezetben" fedeztek fel több vízen lebegő dolgot is, az egyik 22-szer 13 méteres.

Újabb, a vízfelszínen lebegő tárgyakra bukkantak az eltűnt malajziai repülőgép utáni kutatást segítő kínai műholdak – jelentette be szombaton a malajziai védelmi miniszter.

Ezeket a tárgyakat a “déli kutatási övezetben” (az Indonéziától az Indiai-óceán déli részéig terjedő térségben) fedezték fel, abban a régióban, ahol korábbi hasonló felvételek alapján jelenleg is folyik a kutatás a gép után. A malajziai védelmi minisztérium azt közölte, hogy a kedden készült újabb képeken látható egyik tárgy nagyon nagy, 22-szer 13 méteres. A közlemény ezzel helyesbítette a tárca miniszterét, aki előzőleg 22-szer 30 méteresnek nevezte az egyik bemért tárgyat.

Hishammuddin Hussein malajziai védelmi és egyben közlekedési miniszter, az eltűnt utasszállító utáni kutatás vezetője sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, továbbra is mindent elkövetnek annak érdekében, hogy szűkítsék a két hete eltűnt Boeing 777-es utáni kutatás két térségét.

A lehetséges északi repülési iránnyal kapcsolatban Hussein közölte, mostanra Kína, India, Pakisztán, Mianmar, Laosz, Kirgizisztán és Kazahsztán is megerősítette, hogy az első elemzések nem észlelték radarjaikon a Malaysia Airlines MH370-es járatát. A valószínűbbnek tartott déli folyosóra vonatkozóan azt mondta, hogy Kína további két hajót küld az Andamán-tengerre, ahol már most is öt hajója kutat a Boeing esetleges roncsai után.

Kína azért vállal különösen nagy szerepet a keresésben, mert a Malaysia Airlines éppen két héttel ezelőtt eltűnt Boeing 777-es típusú repülőgépén 154 kínai utas volt. A repülő Kuala Lumpurból Pekingbe tartott 239 emberrel a fedélzetén.

A maláj közlekedési miniszter újra elmondta, hogy a műholdfelvételek alapján, az ausztráliai Perth-től mintegy 2500 kilométerrel délnyugatra zajló kutatásban öt repülőgép és két kereskedelmi hajó vesz részt, de a pénteken kedvezően megváltozott látási viszonyok ellenére egyelőre semmit sem találtak.

“Általában véve a déli kutatási régió nagy kihívást jelent” – mondta Hussein a kutatásra kijelölt 26 ezer négyzetkilométernyi vízfelületről, hozzátéve, hogy az óceán mélysége a térségben 1150 és 7000 méter között váltakozik.

Videó – bejártuk a repülő útját

Olvasói sztorik