Nagyvilág

Hátrányokkal jár EU-tagnak lenni az osztrákok szerint

Magas az európai uniós tagsággal szembeni elégedetlenség Ausztriában, az osztrákok jelentős része szerint a tagság "nem fontos" és inkább "hátrányokkal jár" - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés az MTI közlése szerint.

Az Imas közvélemény-kutató intézet adatai szerint a megkérdezettek fele szerint “egyáltalán nem fontos”, illetve “nem különösen fontos” az EU-s tagság.

Az 1008 fő véleményét vizsgáló kutatás eredménye szerint a megkérdezettek 35 százaléka van a tagság mellett. A támogatók főleg férfiak, magasabban iskolázottak, városban élők, akik főleg az Osztrák Néppárt (ÖVP), illetve a Zöldek szimpatizánsai. Az EU- tagságot mindenekelőtt az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) hívei, a harminc év felettiek és az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők nem tartják sokra.

A megkérdezettek 41 százalékának meggyőződése, hogy Ausztria uniós tagsága inkább hátrányokkal jár, és csak 22 százalékuk gondolja úgy, hogy inkább előnyös. A konkrét hátrányok között említették az euró bevezetése utáni áremelkedést, Brüsszel erős befolyását, a növekvő bűnözést, a bevándorlást és a többi tagállam számára nyújtott pénzügyi mentőcsomagok kifizetését. Az említett előnyök között szerepelt az egységes fizetőeszköz, a személyek szabad mozgása és a jó gazdasági lehetőségek. A békepolitikát és az európai országok közötti háborúk elkerülését csak a megkérdezettek öt százaléka nevezte az EU központi törekvésének.

A kutatóintézet megállapította, hogy az ellenzők és a támogatók leggyakrabban egyetlen érvet hoztak fel véleményük alátámasztására. A megkérdezettek harmada kettőt említett, és csak egy ötödük sorolt fel három vagy több szempontot. Ez is bizonyíték arra, hogy “a vélemények láthatóan nem különösen megalapozottak és viszonylag megingathatatlan, kevés tudással és információval alátámasztott sztereotípia él az EU-val szemben” – állapította meg az intézet.

A megkérdezettek 42 százaléka biztosan részt fog venni a május 25-i európai parlamenti választásokon és nagyjából ugyanennyien nem, vagy “nem igazán” tervezik, hogy az urnákhoz járulnak. A felmérésben részt vevők 17 százaléka nem adott választ a kérdésre.

A 2009-es európai parlamenti választásokon 46 százalékos volt a részvétel Ausztriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik