Nagyvilág

Timosenko vállalja a felelősséget

Zárt ajtók mögött mondott beszédet párja ülésén a volt ukrán miniszterelnök. Azt nem tudni, indul-e az elnökválasztáson.

Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök németországi gyógykezeléséről hazatérve csütörtökön Kijevben részt vett pártja, a Haza (Batykivscsina) ülésén, ahol kijelentette, hogy vállalja a felelősséget az országban kialakult helyzetért – írja az MTI.

Az ülésre újságírókat nem engedtek be, Timosenko nem nyilatkozott, az ott elhangzottakról parlamenti képviselők tájékoztatták a sajtó képviselőit. Alekszandra Kuzsel szerint Timosenko leszögezte, hogy a közelgő elnökválasztások miatt nem fog elhatárolódni párttársaitól, az államfői tisztséget ideiglenesen ellátó Olekszandr Turcsinov házelnöktől és Arszenyij Jacenyuk kormányfőtől.

Mikola Katerincsuk képviselő tájékoztatása szerint a volt miniszterelnök “semmi konkrétat” nem mondott arról, hogy indul-e jelöltként a május 25-re tervezett elnökválasztáson. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a kampány mentes lesz a “piszkos technológiáktól”.

Julija Timosenko volt ukrán kormányfő berlini gyógykezelését szerdán fejezték be, és elbocsátották a Charité kórházból. A politikus krónikus porckorongbántalmát gerincbe fecskendezett gyógyszerrel kezelték a klinikán, amivel jelentős javulást értek el állapotában. Orvosai úgy ítélték meg, hogy további egészségügyi rehabilitációját otthonában folytathatja.

Az 53 éves politikus március 7-én érkezett a német fővárosba gyógykezelésre azután, hogy az ukrán parlament döntése alapján február 22-én szabadlábra helyezték. A volt miniszterelnök hétéves börtönbüntetését töltötte a kelet-ukrajnai Harkivban. 2011 októberében ítélték el hivatali visszaélés vádjával az orosz-ukrán 2009-es gázszerződés aláírása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik