Nagyvilág

Elengedtek egy magas rangú foglyot az oroszok

Szabadon engedték Szerhij Hajduk ellentengernagyot, az ukrán haditengerészet parancsnokát, és rajta kívül még hét embert a Krímben.

Hajdukot és a többi túszt a krími Csongar falunál engedték el – közölte Andrij Szencsenko, az ukrán parlament egyik képviselője. Az ellentengernagyot bilincsben vezették el még szerdán az ukrán hadiflotta vezérkarának szevasztopoli bázisáról, amelyet aznap reggel orosz katonák és fegyvertelen férfiak egy csoportja kerített hatalmába – írja az MTI.

Ultimátumban követelték

Krími hírforrások szerint Hajdukot a szevasztopoli ügyészségi szervek vették őrizetbe, hogy kihallgassák, amiért – mint közölték – “továbbította az ukrán katonai egységeknek azt a Kijevből érkezett parancsot, hogy használjanak fegyvert békés állampolgárokkal (a krími önvédelmi erők tagjaival) szemben”.

Szabadon engedését ultimátumban követelte Olekszandr Turcsinov ukrán házelnök, ügyvivő államfő. Arra figyelmeztette az orosz katonákat és a krími kormányt: ha kijevi idő szerint este kilenc óráig nem hagynak fel mindenféle provokációval az ukrán katonákkal szemben, valamint nem engedik szabadon az ellentengernagyot, továbbá minden foglyul ejtett katonát és polgári személyt, akkor a kijevi vezetés megteszi a megfelelő intézkedéseket, beleértve “technikai és technológiai jellegűeket” is.

Fenntartják a munkakapcsolatot

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is arra kérte a Krími Köztársaság vezetését, hogy engedje szabadon és hagyja Ukrajnába távozni Szerhij Hajduk ellentengernagyot.

Az orosz védelmi minisztérium arról tájékoztatott szűkszavú csütörtöki közleményében, hogy Sojgu telefonon beszélt Ihor Tenjuh ukrán védelmi miniszterrel, akivel “folytatták az ukrajnai válság különböző aspektusainak megvitatását”, illetve szó volt köztük arról is, hogy mit kell tenni a krími helyzet csillapításáért. Sojgu és Tenjuh abban állapodott meg, hogy ennek érdekében “fenntartják a munkakapcsolatot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik