Nagyvilág

Egy ukrán katona meghalt az oroszok krími ostrománál

Egy ukrán katona életét vesztette, egy másik megsebesült, amikor kedden az oroszok ostrom alá vették az ukrán katonai objektumot Krím székhelyén, Szimferopolban. - jelentette az ukrán védelmi minisztérium. A krími hírügynökség szerint az elszakadáspárti milícia egy tagját is megölték.

Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán védelmi minisztérium krími médiaközpontjának vezetője ezzel megerősítette Dmitro Timcsuknak, az ukrán Katonapolitikai Kutatóközpont vezetőjének a Facebook közösségi portálon közzétett beszámolóját a központ elleni ostromról. A szakértő az “Információs Ellenállás” nevű csoport műveleti adataira hivatkozva közölte, hogy a katonai objektum körüli házak ablakaiból orosz mesterlövészek “dolgoznak”.

Engedélyezték a fegyverhasználatot

Az egyik őrtoronyban tartózkodó ukrán katona akkor halt meg, amikor orosz katonák rohamot indítottak Szimferopolban, az ukrán hadsereg topográfiai és navigációs központja ellen. A védelmi minisztérium adatai alapján az ostromban további két ukrán katona sebesült meg.

A támadók a minisztérium értesülései szerint jelzés nélküli orosz katonai egyenruhát viseltek, automata fegyverekkel és mesterlövészpuskákkal voltak felfegyverkezve. Az “Információs Ellenállás” nevű ukrán csoport egyik szervezője, Dmitro Timcsuk Facebook-oldalán azt írta, hogy az ukrán katonai objektumot az orosz “szpecnaz”, azaz különleges alakulat tagjai támadták meg, akiket a magukat “önvédelemnek” nevező, Szerhij Akszjonov szakadár krími miniszterelnök mögött álló fegyveresek fedeztek.

A Kriminform helyi hírügynökség jelentése szerint kedden Szimferopolban meghalt a szakadár krími miniszterelnököt támogató, “Önvédelemnek” nevezett milícia egyik fegyverese is, egy másik pedig megsebesült, amikor a város egyik utcáján egy ház ablakából ismeretlenek feltehetően mesterlövészpuskából tüzet nyitottak rájuk.

Foglyul ejtették a parancsnokot

A topográfiai központ parancsnokát, Andrij Andrjusin ezredest tárgyalás közben foglyul ejtették, és erővel próbálják rávenni arra, hogy álljon át a Krím oroszbarát vezetésének oldalára.

A Jevpatorijától nem messze lévő Donuzlav tavon állomásozó ukrán haditengerészek helyi idő szerint kedd este tízig kaptak időt arra, hogy adják meg magukat. Ezt az Ukrajinszka Pravda hírportál hozta nyilvánosságra az ukrán hadsereghez tartozó “kompetens” forrásra hivatkozva.

A forrás szerint az orosz fekete-tengeri hadiflotta képviselői kedden felkeresték az ukrán haditengerészeti támaszpont parancsnokát, és közölték vele, hogy egysége törvényellenesen tartózkodik az Oroszországi Föderáció területén. Javasolták, hogy önként vonuljanak ki. Amennyiben viszont határidőre nem tesznek ennek eleget, “erőszakos tisztogatást” helyeztek kilátásba.

A hírportál szerint a bázison 8 ukrán hadihajó van. A katonák azt mondják, hogy Kijevből még semmilyen parancsot nem kaptak, ezért egyelőre nem tudják megmondani, hogyan cselekednek.

Előző nap a függetlenségét kikiáltó Krími Köztársaság közölte a félszigeten lévő ukrán katonákkal, hogy vagy átállnak a krími vezetés oldalára, vagy el kell hagyniuk a félszigetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik