Nagyvilág

Rejtélyes földmozgás a repülő eltűnésekor

A kutatók szerint elképzelhető, hogy van összefüggés a két eset között. A Malaysia Airlines MH370-es járatát szombat óta nem találják.

Szokatlan mozgás volt megfigyelhető a tengerfenéken múlt szombaton abban a térségben, ahol a Malaysia Airlines MH370-es járatának akkori eltűnését valószínűsítik – jelentette a kínai állami média pénteken pekingi szakértőkre hivatkozva.

A kínai főváros tudományos és technikai egyetemének kutatócsoportja, amely szeizmológiával és a Föld belső fizikájával foglalkozik, az eltűnés idején rögzített adatokat elemezve arra a megállapításra jutott, hogy másfél órával az után, hogy a szóban forgó utasszállító repülőgép utoljára feltűnt a polgári radaron, onnan 116 kilométerre északkeletre a megszokottól eltérő mozgás történt a tengerfenéken. A kutatók szerint lehetséges, hogy a jelenség összefüggésbe hozható a Boeing 777-es tengerbe zuhanásával, mert az érintett övezet nem számít földrengésveszélyes területnek.

A csoport Malajziában telepített szeizmográfok adataira alapozta megállapítását.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó repülőgépen – amely rejtélyes módon tűnt el, és azóta sincs nyoma – 239-en tartózkodtak, a 227 utasból 154-en voltak kínaiak. A tengeren több mint tíz ország több tucatnyi hajója keresi az utasszállító nyomait, eddig eredménytelenül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik