Nagyvilág

Elfogatóparancsot adtak ki Tóásó volt ügyésze ellen

A bolíviai hatóságok elfogatóparancsot adtak ki a magyar és román állampolgárságú Tóásó Elődöt is érintő, úgynevezett terrorista ügy volt ügyésze ellen, aki a napokban Brazíliába utazott és ott menedékjogot kért - írta csütörtökön honlapján a Jornada című bolíviai napilap a különleges bűnüldözési hatóság (Felcc) igazgatóját idézve.

Fernando Mercado közölte az újsággal, hogy az elfogatóparancsot a zsarolással gyanúsított Soza ügyében vizsgálódó Rose María Barrientos ügyész adta ki, miután a férfi nem jelent meg a kiírt időpontban a Santa Cruz-i ügyészi hivatal korrupcióellenes osztályán, hogy ott vallomást tegyen. Mercado hozzátette: megteszik a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az Interpol közreműködésével kézre tudják keríteni a gyanúsítottat. A La Paz-i brazil nagykövetség megerősítette szerdán azokat az értesüléseket, miszerint Soza a szomszédos országba menekült és ott menedéket kért.

A történtek újabb feszültségforrást jelentenek La Paz és Brazíliaváros kapcsolatában, amely már eddig sem volt felhőtlen amiatt, hogy fél évvel ezelőtt Roger Pinto bolíviai ellenzéki szenátor brazil diplomaták segítségével átszökött a szomszédos országba.

“Ezzel egy újabb csavar lazult meg egy amúgy sem jó kapcsolatban” – értékelte a történteket a spanyol hírügynökségnek egy diplomáciai forrás Brazíliában.

A bolíviai hatóságok gyanúja szerint az úgynevezett terroristaügy vizsgálatával eredetileg megbízott Soza pénzt kért több személytől, hogy levegye őket a gyanúsítottak listájáról. A volt ügyész ezzel szemben az El Deber című bolíviai lap tájékoztatása szerint Brazíliában azt mondta: a hatóságok – politikai céljaik elérése érdekében – több ízben kértek tőle jogsértő nyomozati cselekedeteket, de ő ennek mindig ellenállt.

Evo Morales bolíviai elnök Soza menekülésének hírére reagálva hangsúlyozta: egy “korrupt” és “bevallottan bűnös” emberről van szó. Hozzátette azt is, hogy akinek nincs félnivalója, az megvédi magát, nem pedig megszökik.

A terroristaügyben az államot kezdetektől fogva képviselő vezető ügyész tavaly márciusban mondott le megbízatásáról arra hivatkozva, hogy családját megfenyegették, és fél, hogy elrabolják a lányát. A bolíviai sajtóban megjelent egyes cikkek szerint azonban Soza azért döntött így, mert nyilvánosságra került egy telefonbeszélgetés felvétele, amelyen ő maga beszél egy bizalmasának a per manipulálásáról.

A terroristaügy 2009 áprilisában pattant ki, amikor kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terrorista sejten, amely állítólag Morales meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjával együtt azóta is vizsgálati fogságban vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik