Nagyvilág

Az oroszok hadgyakorlatba kezdtek az ukrán határnál

Hadgyakorlatot kezdett mintegy 8500 orosz katona az ukrán határ közelében - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A gyakorlatokat Rosztov, Belgorod, Tambov és Kurszk körzetében található bázisokon kezdték meg, de azt nem közölték, mennyi ideig tartanak majd. Páncélos, tüzérségi és gyalogsági erők vesznek részt benne.

A minisztérium azt is közölte az ITAR-TASZSZ hírügynökséggel, hogy eközben Rosztov körzetében ejtőernyős alakulatok is tartanak gyakorlatokat 4000 katona, 36 repülőgép és 500 katonai jármű részvételével, azzal a céllal, hogy gyakorolják “az ismeretlen terepen való tájékozódást”.

Oroszország február 26. és március 6. között tartott harckészültségi gyakorlatot a nyugati és a központi katonai körzetben.

Korábban csütörtökön az orosz duma egy képviselője megerősítette, hogy bizonyos katonai egységek harcállásokat foglaltak el Krímen, hogy a térségben az Oroszországhoz csatolásáról kiírt népszavazás idején védelmet biztosítsanak egy esetleges ukrán “fegyveres agresszióval” szemben.

Szluckij kitért az egyenes válasz elől, amikor az újságíró azt kérdezte tőle, hogy az orosz hadsereg egy korlátozott műveletet hajt-e végre a Krímben. Ezzel szemben azt hangoztatta, hogy “bandita alakulatok” támadhatják meg Ukrajna keleti részét és a Krímet. “Ennél fogva, ebben az esetben, igen, egyes katonai egységek harcállásokat foglaltak el (…), mivel egy ilyen behatolás, különösen a referendum napjaiban és közvetlenül utána, nagyon valószínű” – mondta.

A nyugati hatalmak élesen bírálták, hogy az orosz hadsereg “műveleti ellenőrzése” alá vonta a többségében oroszajkúak által lakott félszigetet, és figyelmeztették Putyin elnököt, hogy a lépés sérti a nemzetközi jogot, ezért a referendum eredményét nem fogják elismerni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik