Nagyvilág

Teljes katasztrófától tart az ENSZ

Az ukrajnai Krím félszigetről induló menekültáradat és az ukrán helyzet miatt a szíriai polgárháború háttérbe szorulásának veszélyére figyelmeztetett Antonio Guterres, a szervezet menekültügyi főbiztosa.

A főbiztost leginkább az aggasztja, hogy Szíriában totális katasztrófa uralkodik, miközben a nemzetközi közösség csak az Ukrajna keleti részén kialakult válságra összpontosít.

A Washingtonban tartózkodó Guterres a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva kiemelte: az Oroszország és a nyugati országok között a krími helyzet miatt kiéleződött feszültség tovább nehezíti, hogy közös megoldást találjanak a szíriai polgárháborúra, főleg a múlt hónapban sikertelenül végződött Genf-2 nemzetközi békekonferencia fényében.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerdán felszólította Moszkvát és Washingtont, hogy igyekezzenek elősegíteni a Szíria jövőjéről szóló genfi tárgyalások folytatását a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette kormányzat és a szíriai felkelők között.

A felek múlt hónapban anélkül álltak fel a tárgyalóasztaltól Genfben, hogy sikerült volna megegyezniük a Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja által javasolt napirendi pontokban és kitűzni a megbeszélések következő fordulójának időpontját.

A közel-keleti országban majdnem három éve, 2011. március 15-én tiltakozó megmozdulásokkal kezdődött a véres polgárháború, amely azóta több mint 140 ezer ember életét követelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik