Nagyvilág

Kirúgások miatt sztrájkolnak a görög közalkalmazottak

Huszonnégy órás sztrájkba kezdett szerdán a görög közalkalmazottak nagy része, a március végétől kezdődő elbocsátások elleni tiltakozásként.

Minisztériumok, adóhivatalok és számos iskola is zárva maradt szerdán, az állami kórházak csak a sürgős eseteket látták el – adta hírül a görög állami televízió. Idén már négyezer munkavállaló vesztette el állását, s az év végéig még legalább további 11 000 közalkalmazottat bocsáthatnak el.

Rendőrségi források szerint Athénban közel háromezer demonstráló gyűlt össze, Szalonikiben csaknem kétezer ember tiltakozik a leépítések ellen. Médiaértesülések szerint kisebb megmozdulások más városokban is zajlanak. Csaknem egy tucat tanár az athéni parlament előtti kordonokhoz láncolta magát. Szintén elbocsátás előtt álló pénzügyminisztériumi takarítónők vödröt és seprűt vittek a parlament elé és azt skandálták: “Hova menjünk?”.

A turizmusra és a közlekedésre nincs kihatása a sztrájknak, amely a rendőrségi közlések szerint békésen zajlik. A tiltakozás a közalkalmazottak szakszervezetének (ADEDY) felhívására kezdődött, a következő megmozdulásokat március 19-ére és 20-ára tervezik. Az elbocsátások a nemzetközi hitelezők nyomására történnek, az Európai Unió valamint a Nemzetközi Valutaalap további segítségnyújtásának egyik feltételeként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik