Nagyvilág

Így gyújtották fel a honfoglalási emlékművet

Az esetről több felvétel is készült.

Ahogy arról korábban beszámoltunk két ismeretlen elkövető hétfő este gyúlékony folyadékkal leöntötte, majd felgyújtotta a Vereckei-hágón emelt magyar honfoglalási emlékművet. Az esetet a tavaly felszerelt térfigyelő kamerák felvételeinek visszanézésekor vették észre.

A Vereckei-hágó közelében található Verbjazs (Verebes) község polgármestere – a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) kérésére – helyszíni szemlét tartott az emlékműnél kedd délben, és elmondta, hogy megrongálódott az oltárkő, és korom borítja az emlékmű felületét.

A KMKSZ súlyos magyarellenes provokációként értékelte kedden kiadott nyilatkozatában a honfoglalási emlékmű hétfő esti ismételt felgyújtását. A nyilatkozat szerint a vereckei emlékmű újbóli felgyújtása súlyos magyarellenes provokáció. „A jelenlegi ukrajnai helyzetben a magyar közösség ellen elkövetett szimbolikus erőszakcselekedet különösen fenyegető” – állapítja meg a közlemény.

Videó – felvétel az emlékmű felgyújtásáról

A  KMKSZ szerint a történtek megítélését súlyosbítja, hogy az előző ilyen, 2011. február 19-én elkövetett cselekedetet a Szabadság (Szvoboda) párt büszkén vállalta, és ez a szélsőségesen nacionalista szervezet jelenleg a kormánykoalíció részét képezi.

A magyar külügy megdöbbent

A magyar Külügyminisztérium elítélte a vereckei honfoglalási emlékmű megrongálását, amely véleménye szerint megzavarhatja Kárpátalja többnemzetiségű lakosainak békés egymás mellett élését.

A tárca keddi közleményében kiemelte: megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a magyar nemzeti ünnephez közeledve ismeretlenek az emlékmű oltárkövét olajjal leöntötték és meggyújtották. Az oltárkőre helyezett koszorúk, szalagok megégtek, az oltárkő is károsodott a tűztől.

A nemzetpolitikai államtitkárság az MTI-nek küldött állásfoglalásában ugyancsak megdöbbenését fejezte ki a vereckei emlékművet ért újabb rongálás miatt. A nyilatkozat leszögezte: felháborító és méltatlan, hogy amíg Ukrajna a válság leküzdéséért és a demokratizálódásért küzd, egyesek a rendkívül feszült helyzetben megpróbálnak nemzetiségi feszültséget szítani azzal, hogy megrongálják a vereckei honfoglalási emlékművet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik