Nagyvilág

Ellehetetlenítenék Obama új budapesti nagykövetét

Az amerikai diplomatákból álló tömegszervezet elnökei alkalmatlannak találják az oslói, a budapesti és a Buenos Aires-i nagykövetjelölteket, és perrel fenyegetnek. Szerintük nevetség tárgyává tehetik az Egyesült Államokat.

Az AFSA volt elnökei közös levelükben rámutattak, hogy a három jelölt – az oslói képviselet irányítására készülő George Tsunis, a budapesti nagykövetség élére szánt Colleen Bell és a Buenos Aires-i diplomáciai misszió vezetésére kiszemelt Noah Bryson Mamet – “széles körben nevetség tárgyává vált, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem külföldön is”, amikor a szenátusi külügyi bizottsági meghallgatásukon korlátozott tudásról tettek tanúbizonyságot leendő fogadó országokkal kapcsolatban.

Két jelöltet már jóváhagytak

Az egyesület volt elnökei szerint a trió jelölése a folytatását képviseli egy olyan “kellemetlen és oktalan gyakorlatnak, amelyet mindkét párt folytat”.

Bell és Tsunis jelölését a demokrata többségű szenátus külügyi bizottsága februárban jóváhagyta, Mametről még nem szavazott a testület. A nagyköveti jelöléseket a szenátus plenáris szavazásának kell jóváhagynia.

Szokatlan levelükben – amelyet Harry Reidenek a szenátusi demokrata többség vezetőjének, Mitch McConellnek, a republikánus kisebbség vezetőjének, valamint 11 másik szenátornak küldtek el – a diplomataegyesület volt elnökei azt hangoztatták, hogy a három jelölt teljesítménye és az amiatt kirobbant vita a kezdetektől fogva “súlyosan károsította” annak lehetőségét, hogy az érintettek hatékonyan képviselhessék az Egyesült Államokat.

Karrierdiplomatákat szeretnének

A 16 ezer aktív és nyugállományú diplomatát tömörítő AFSA 28 tagú kormányzótanácsa a múlt héten perrel fenyegette meg az amerikai külügyminisztériumot arra az esetre, ha az nem bocsátja rendelkezésére az érintett nagykövetjelöltek alkalmasságát igazoló okmányokat.

Az AFSA február végén irányelveket tett közzé, amelyek azt tartalmazzák, hogy az Egyesült Államok leendő nagyköveteinek kiválasztásakor milyen szempontokat kellene mérlegelnie a Fehér Háznak és a szenátusnak. Az egyesület állásfoglalása szerint a leendő nagyköveteknek vezetői képességekkel, egyéniséggel, bizonyított kapcsolatteremtési készséggel kell rendelkezniük, érteniük kell a magas szintű politikát és műveleteket, a kulcsfontosságú amerikai érdekeket és értékeket az érintett országgal vagy szervezettel kapcsolatban, érteniük kell a menedzsmenthez, valamint a fogadó országhoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz.

John McCain republikánus szenátor a The Wall Street Journalban nemrég megjelent írásában szintén azt javasolta, hogy a szövetségi felsőház utasítsa el az oslói, a budapesti és a Buenos Aires-i nagyköveti jelölést.

Az AFSA Bill Clinton elnöksége idején emelt először nyíltan kifogást a nagyköveti jelölések ellen. Akkor a berni posztra kiválasztott Larry Lawrence esetében az egyesületnek nem sikerült megakadályoznia a kinevezést – írj az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik