Nagyvilág

Betiltanak több orosz tévét Ukrajnában

A szolgáltatók mintegy fele már le is kapcsolta az érintett csatornákat.

Az ukrajnai rádió- és televízió-közvetítéssel kapcsolatos kérdésekért felelős nemzeti tanács kedden felszólította a kábeltévé-szolgáltatókat, hogy helyi idő szerint 19.00. órától (magyar idő szerint 18.00.) állítsák le öt orosz tévécsatorna sugárzását az országban.

A döntést a testület közleményében az “információs biztonság” szavatolásának szükségességével indokolta, hivatkozva az ukrán nemzetbiztonsági tanács (SZNBO) által március 1-jén “Ukrajna nemzetbiztonságának, szuverenitásának és területi egységének biztosítására teendő halaszthatatlan lépésekről” szóló rendeletére, és az SZNBO március 6-án a tanácshoz intézett megkeresésére.

Már le is kapcsolták

A testület követelése a Vesztyi, a Rosszija 24, az ORT, az RTR Planyeta és a NTV-Mir orosz tévécsatornák lekapcsolására vonatkozik, ugyanakkor ajánlják, hogy a szolgáltatók biztosítsák az ATR, a GTRK “Krim” és a Csernomorszka TRK krími televíziók sugárzását.

A tanács közlése alapján a szolgáltatók mintegy fele már le is kapcsolta az említett orosz csatornákat.

Helyi jelentések szerint múlt vasárnap egy kivételével az összes ukrán televíziós csatornát lekapcsolták a Krími Autonóm Köztársaságban, helyettük orosz televíziók műsorait sugározzák. Jelenleg az ukrán tévécsatornák közül egyedül a politikailag semleges kijevi Tonisz tévé adása fogható az orosz katonák és helyi fegyveresek által megszállt félszigeten. Részlegesen leállították a helyi televíziók műsorainak sugárzását is, a kiiktatott ukrajnai csatornákat pedig orosz adók műsorával helyettesítették.

Az 1+1 ukrán tévé hétfői híradása szerint erő alkalmazásával és fegyverrel kényszerítették a Krím-félszigeten a kábeltévé-szolgáltatókat arra, hogy lekapcsolják az ukrán tévécsatornák adásainak sugárzását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik