Nagyvilág

Ölt az atom-tengeralattjáró

Egy hajóépítő munkás életét vesztette, három társa pedig megsebesült szombaton egy dél-indiai hajógyárban egy atommeghajtású tengeralattjáró építése során.

A Mumbai közelében lévő Visákhápatnam hajógyárában a tengeralattjáró hidraulikus tartályának nyomását tesztelték, amikor a tartály fedelét a túlnyomás lepattintotta, s az rázuhant a munkásokra. Egyikük halálát lelte, további három dolgozó megsebesült.

A hírügynökségek utalnak arra, hogy ez volt egy hónapon belül a harmadik olyan halálos baleset, amely az indiai haditengerészetet érintette. Pénteken ugyancsak egy hajógyárban történt katasztrófa, egy indiai tengerésztiszt halt meg egy gázszivárgás miatt egy új romboló építése során.

Február utolsó napjaiban Mumbai partjaitól 40-50 kilométerre a felújítása utáni próbaúton lévő, szovjet gyártmányú, Szindhuratna nevű 3 ezer tonnás tengeralattjáróban sűrű füst keletkezett, emiatt hét tengerész eszméletét vesztette. Két tisztet azonban már csak holtan találtak meg a vízi járműben azután, hogy az partot ért.

Tavaly augusztusban a Szindhuraksak nevű tengeralattjáró süllyedt el a mumbai kikötőben, miután robbanás történt rajta. A legénység mind a 18 tagja meghalt. Az 16 éves, orosz gyártmányú vízi jármű szintén nem sokkal korábban tért vissza Oroszországból, ahol átfogó vizsgálaton és felújításon ment keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik