Nagyvilág

Eltűnése előtt visszafordult a maláj gép

Negyven hajó és huszonkét repülőgép vett részt az eltűnt malajziai utasszállító utáni kutatásban, de időközben a malajziai hivatalos források megerősítették, eltűnése előtt visszafordult a repülő.

Kína, Vietnam, Malajzia és a Fülöp-szigetek egyaránt rendelkezésre bocsátott hajókat és repülőgépeket a gép felkutatására, bár egyelőre nem találtak roncsokat, amelyek arra utalnának, hogy a gép esetleg a tengerbe zuhant volna.

Egyre pontosabb számok, lopott papírok

Az időközben érkezett hírügynökségi jelentések egyre pontosabb számokat közölnek az utasokról. Eddig annyit lehet tudni, hogy a Boeing 777-200-as gép fedélzetén 227 utas és a személyzet 12 tagja tartózkodott. Az utasok 14 különböző állam polgárai voltak, a legtöbben – 154-en – kínaiak. Négy francia (három közülük a pekingi francia gimnázium tanulója), 38 malajziai, 7 indonéz, 6 ausztráliai és 3 amerikai volt köztük. Vasárnap közölte a Freescale Semiconductor nevű, integrált áramköröket gyártó amerikai vállalat, hogy 12 malajziai és 8 kínai alkalmazottja volt a gépen. Kínai művészek 29 fős csoportja is az utasok között volt, Kína különböző városaiból érkeztek Pekingbe, hogy onnan együtt utazzanak Malajziába egy képzőművészeti kiállításra.

Eközben a malajziai hatóságok külföldi nagykövetségek közreműködésével folyamatosan vizsgálják az utaslistát, amelyen konkrétan négy ember meglehetősen gyanús személyazonosságát vizsgálják. A gép két utasa lopott, egy osztrák és egy olasz állampolgár nevére kiállított útlevéllel jutott fel a gépre.

A radarok szerint visszafordul

Pekingbe az utasok hozzátartozói egy hotelben várják óráról órára a híreket. Még reménykednek, hogy viszontláthatják szeretteiket, már csak azért is, mert a malajziai légierő parancsnoka vasárnap délelőtti sajtóértekezletén megerősítette: a radarok valóban jelezték, hogy a gép eltűnése előtt valószínűleg visszafordult.

A hírügynökségek emlékeztetnek, hogy rövid időn belül – ha bebizonyosodik – ez lenne a második olyan katasztrófa, amely egy Boeing 777-est érint. Tavaly júliusban az Asiana Airlines ilyen típusú gépe San Franciscóban landoláskor kicsúszott a leszállópályáról, egy része teljesen kiégett. Még mielőtt a gép érintette volna a betont, farokrésze nekicsapódott egy tengeri védőgátnak, és leszakadt. A gépen 291 utas és a személyzet 16 tagja utazott, hárman meghaltak, több mint száznyolcvanan megsérültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik