Nagyvilág

A Jobboldali Szektor fegyvereket kér Ukrajnában

Az orosz hírügynökség szerint a Jobboldali Szektor nevű ukrán radikális nacionalista szervezet azt követelte a kijevi hatóságoktól, hogy nyissák meg a fegyverraktárakat az önvédelmi csapatok számára.

Az oroszok meg nem nevezett forrása szerint “a követelést Dmitro Jaros, a Jobboldali Szektor (PSZ) vezetője nyújtotta be az ukrán kormányhoz és a védelmi minisztériumhoz”. Az illető szerint beadványában Jaros azt hangoztatta, hogy a rendvédelmi erők “konzervatív megközelítései” nem teszik lehetővé, hogy rendet tegyenek az országban, és kizárják a “Majdan-ellenes” (az új kijevi hatalom elleni) tüntetéseket Ukrajna keleti és déli régióban”.

Részt vennének Ukrajna sorsának intézésében

Az ITAR-TASZSZ által idézett védelmi illetékes szerint Jaros “ultimátum formájában javasolta, hogy adják át a Jobboldali Szektor mint reguláris katonai kiképzésű alegységek jogállású szervezet részére a fegyverek és a haditechnika egy részét, valamint néhány (közép-ukrajnai) kiképző központot”, amire Jaros szerint a Jobboldali Szektor “minőségi felkészítésére” van szükség, “mivel “részt kell venniük Ukrajna területi épségének biztosításában”.

Az orosz hírügynökség által idézett ukrán védelmi illetékes szerint arra az esetre, ha a kormány és az ukrán fegyveres erők parancsnoksága nem teljesíti a követeléseket, Jaros nem zárta ki, hogy a Jobboldali Szektor “határozottabb módszerekkel vesz részt Ukrajna sorsának intézésében”.

Jaros Facebook oldalát támadhatták

Ukrán médiaértesülések szerint március 5-én az ukrán parlamentbe benyújtottak egy javaslatot, hogy ismerjék el regulárisan kiképzett katonai alegységeknek a Jobboldali Szektort. A TASZSZ értesülése szerint a kezdeményezés támogatása miatt Arszenyij Jacenyuk kormányfő menesztett három védelmi miniszterhelyettest, közöttük a tárcavezető első helyettesét.

A kezdeményezés parlamenti benyújtását az ukrán legfelsőbb tanács honlapján nem lehetett ellenőrizni, a www.rada.gov.ua honlap sem csütörtökön, sem péntek délelőtt nem volt elérhető.

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség egy hete arról számolt be – a nacionalista és szélsőjobboldali szervezetekből összeállt PSZ vezetőjének Facebook-oldalára hivatkozva -, hogy Dmitro Jaros a legjobban keresett csecsen hadúr, Doku Umarov segítségét kérte az Oroszország elleni harchoz. A PSZ cáfolta a hírt, arra hivatkozva, hogy Jaros oldalát hackerek támadták meg, s ők tették fel rá az említett közleményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik