Nagyvilág

Ukrán és amerikai bírálat a krími népszavazásra

Ez egy bohózat, csalás, egy bűntény – mondta az ukrán ügyvivő elnök.

Illegálisnak és bohózatba illőnek nevezte a Krími Autonóm Köztársaság parlamentje által az Oroszországhoz való csatlakozásról kiírt népszavazást Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő csütörtökön tévébeszédében. Turcsinov azt is közölte, hogy a kijevi törvényhozást eljárást indít a krími parlament feloszlatása és a referendum megakadályozása érdekében.

“Ez nem népszavazás, ez egy bohózat, csalás, egy bűntény, amit az Orosz Föderáció hadsere irányít” – mondta Turcsinov  televíziós beszédében egy kék-sárga ukrán zászló előtt állva, azt hangsúlyozva, hogy a krími törvényhozás döntése nemcsak törvénytelen, de ellentétben áll az ukrán nép akaratával és a krími lakosok érdekeivel is.

Turcsinov beszédében az ukrán alkotmány 76. cikkére hivatkozott, amely szerint kizárólag országos referendum dönthet Ukrajna határait és területi változásait érintő kérdésekben. Kiemelte azt is, hogy tíz nap alatt lehetetlen megszervezni és lebonyolítani akár csak egy helyi népszavazást is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a krími parlament csütörtökön elvi döntést hozott arról, hogy a félsziget csatlakozzon Oroszországhoz, és arról is határozott, hogy március 16-án népszavazást tartanak az Ukrajnához tartozó autonóm köztársaság státusáról.

Obama: csak az ukrán kormánnyal dönthetnek

Sértené a nemzetközi jogot, ha népszavazást tartanának a Krím félszigeten az Oroszországhoz való csatlakozásról – közölte Barack Obama amerikai elnök csütörtöki sajtóértekezletén.

Obama leszögezte, hogy a Krímmel kapcsolatos bármiféle döntést csak az ukrán kormány részvételével lehet meghozni, és a területre be kell engedni a nemzetközi megfigyelőket, akik a napokban sikertelenül próbáltak belépni a félszigetre.

Az amerikai elnök egyúttal hangsúlyozta: az Oroszországgal szembeni amerikai szankciók azt a célt szolgálják, hogy Moszkva megfizessen ukrajnai lépéseiért.  Washington és szövetségesei továbbra is határozottan ki fognak állni az orosz nemzetközi jogsértésekkel szembenn – tette hozzá.

USA: alkotmányellenes a népszavazás

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma alkotmányellenesnek minősítette csütörtökön azt, hogy a Krímben népszavazást tartsanak a terület hovatartozásáról.

A minisztérium közleménye szerint a terv teljesen ellenkezik Ukrajna alkotmányával.

A tatárok sem fogadják el

A krími tatár kisebbség nem ismeri el törvényesnek az Oroszországhoz való csatlakozásról tervezett népszavazást, és a nemzetközi közösséghez fordul segítségért – közölte csütörtökön az egyik vezetőjük. Csubarov felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajnában nincs törvény a helyi népszavazásokról, emiatt abszurdnak minősítette a referendum kiírását, miközben “az utcákat fegyveresek és páncélosok lepik el”. A döntést szerinte “néhány őrült hozta”.

Bővebben itt>>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik