Nagyvilág

Mégsem veszik el a britek munkáját a bevándorlók

Nincs bizonyíték, hogy a vendégmunkások miatt válnának állástalanná az angolok.

Gyökeresen ellentétes vélemények hangzottak el csütörtökön a brit kormánykoalíció vezető konzervatív és liberális tagjai részéről az uniós bevándorlás nagy-britanniai hatásairól.

Csökkenő bérek dráguló lakások

James Brokenshire, a belügyminisztérium konzervatív párti bevándorlásügyi államtitkára a Demos politikatudományi intézetben elmondott beszédében kijelentette, hogy “túl nagy” az EU-társállamokból érkezők száma. Hozzátette: a “zabolátlan tömeges bevándorlás” lenyomja a béreket, felhajtja az ingatlanárakat, és feszültségeket okoz a közszolgáltatásokban.

Az államtitkár szerint a bevándorlás gazdasági előnyeiből nem a “keményen dolgozó hétköznapi britek” részesülnek, hanem az olcsó munkaerőt kereső munkaadók, és “a vagyonos városi elit” tagjai, akik “olcsón dolgozó mesterembereket” akarnak.

Vince Cable, az üzleti ügyek minisztere, aki a Liberális Demokratákat képviseli a brit kormánykoalícióban, a londoni City pénzügyi központjának vezetői előtt elmondott beszédében azonban kijelentette, hogy személy szerint “rendkívül nyugodtan” szemléli az uniós bevándorlást, mivel az EU-társállamokból érkezők olyan tudást és szakképesítéseket hoznak magukkal, amelyekre a brit gazdaságnak szüksége van. Cable szerint véget kell vetni a bevándorlással kapcsolatos “rémtörténetek” terjesztésének.

Nincs bizonyíték

Csütörtökön nyilvánosságra került egy belügyminisztériumi jelentés, amely szerint a témával foglalkozó szakirodalomban kevés a bizonyíték arra, hogy az EU-migráció statisztikailag jelentős hatást gyakorol a hazai munkaerő foglalkoztatottsági adataira. Ez ellentmond a brit belügyminisztérium mellett működő bevándorlási tanácsadó szervezet (Migration Advisory Committee) nemrégiben tett megállapításának is, amely szerint minden száz új bevándorló 23 brit állampolgárt foszt meg állásától.

A Konzervatív Párt vezette brit kormány az utóbbi hónapokban – főleg a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni korlátozások lejárta nyomán, és az európai parlamenti választások közeledtével, gyakran a liberális koalíciós partnerrel is összetűzve – sorra jelentette be az EU-polgárok nagy-britanniai munkavállalási feltételeinek szigorítását, és az unión belüli szabad munkavállalás egész rendszerének korlátozását is követeli.

London e tervek és intézkedések miatt többször komoly konfliktusba keveredett Andor László foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős EU-biztossal is, akinek ismételt bíráló nyilatkozatait rendre éles ellenkritikákkal fogadták brit konzervatív politikusok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik