Nagyvilág

Sürgős műtétet hajtanak végre Timosenkón

A hétvégén március 8-án vagy 9-én sürgős műtéten esik át a volt ukrán kormányfő, aki egyik legfontosabb intézkedésként kitessékelné az orosz flottát Krímről.

Julia Timosenko BBC-nek elmondta, hogy a hétvégis sürgős műtétre azért van szükség, mert egyáltalán nem tud ráállni a jobb lábára. Timosenko nem árulta el, hogy hol hajtják végre a műtétet, de február 24-én, szabadulása után a politikus elfogadta Angela Merkel német kancellár ajánlatát, hogy a berlini Charité kórházban ápolják.

Ki a flottával!

A volt ukrán miniszterelnök leszögezte, hogy az új kijevi hatalom teljesen legitim, az orosz Fekete-tengeri Flottát “katonai instabilitás fészkének”, a “háború forrásának” kell minősíteni, és mihamarabb el kell távolítani az országból, érvényteleníteni kell az ukrajnai állomásoztatásáról szóló harkivi egyezményt.

Timosenko leszögezte, hogy kizárólag Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes és szubjektív álláspontjának tekinthető az a megállapítása, hogy Kijevben alkotmányellenes puccs történt. “A mai ukrán hatalom teljesen legitim, és az ukrán nép akaratából jött létre. Ezt a hatalmat elismerte az egész demokratikus világ, és ma azon dolgozik, hogy stabilizálja Ukrajnát a diktatúra által hátrahagyott válság és pusztítás után” – mondta Timosenko az orosz elnök keddi sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva.

Piaci vagy politikai árat fizetnek a gázért?

Timosenko arról is beszélt, hogy az Oroszországgal 2009-ben kötött gázszerződés aláírásakor – ami miatt hét év börtönre ítélték országában – azért egyezett bele abba, hogy Ukrajna piaci áron vásárolja az orosz nyersanyagot, mert ezt tartotta az egyetlen lehetőségnek a Kremltől való függetlenség megőrzésére.

Mint fogalmazott: Ukrajna mindaddig függ Oroszországtól, amíg “politikai áron” vásárolja tőle a nyersanyagot, a piaci ár viszont a gázfogyasztás csökkentésére és az energetikai rendszer korszerűsítésére sarkallja Ukrajnát – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik