Nagyvilág

A Majdan énekesét kitüntették Washingtonban

Ruszlana az Eurovíziós Dalfesztiválon lett híres, de a kijevi tüntetéseken bátran lelkesítette a tömeget, ezért a Women of Courage (Bátor Nő) kitüntetést kapta az Egyesült Államokban.

A nemzetközi díjat azok a nők kapják, aki gyakran nagy személyes kockázatot vállalva kivételes bátorságot tanúsítanak, vezető szerepet vállalnak a béke, az emberi jogok, a nemi egyenjogúság érdekében folytatott küzdelemben.

Ruszlanát 2004-ben az Eurovíziós Dalfesztivál győzteseként ismerte meg a világ. A tavaly ősszel kezdődött ukrajnai tiltakozások során a kijevi Majdanon a tüntetőket lelkesítette dalaival és zongorajátékával. Higginbottom felidézte: az énekesnő az összecsapások során is kitartott a téren, és esténként elénekelte az ukrán himnuszt.


Fotó: AP / Murad Sezer

A további kitüntetettek között volt az indiai Laxmi, a mali Fatime Toure, az afgán Naszrin Oriahil, a fidzsi-szigeteki Rosika Deo, a grúz Ruszudan Gocsiridze, a guatemalai Iris Yassmin Barrios Aguilar, a zimbabwei Betarice Mtetwa, a szaúd-arábiai Maha al-Munif és a tadzsik Oinihol Bobonazarova – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik