Nagyvilág

Átállt az ukrán flotta parancsnoka

 

Az ukrán flotta két napja kinevezett parancsnoka vasárnap bejelentette, hogy felesküdött az oroszbarát krími hatóságokra, Kijevben hazaárulásért vádat készülnek emelni ellene.

Gyenyisz Berezovszkij ellentengernagy ezt a fekete-tengeri orosz flotta szevasztopoli főparancsnokságán tartott sajtótájékoztatón jelentette be. A tengernagyot pénteken nevezte ki Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő az ukrán flotta élére.

Kinek esküszik a parancsnok?

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség tudósítása szerint Szerhij Akszenov, az autonóm terület oroszbarát miniszterelnöke írta alá a parancsot arról, hogy Berezovszkijt (akit két nappal korábban az ukrán haditengerészet parancsnokává nevezett ki az ideiglenes ukrán elnök) vasárnap a Krími Autonóm Köztársaság haditengerészeti erőinek a főparancsnoki posztjára helyezi.

A nyugati hírügynökségek ezt a fejleményt úgy értékelték, hogy az ellentengernagy “átállt az oroszbarát erők” oldalára. Berezovszkij – mint arról az ITAR-TASZSZ beszámolt – azután esküdött fel a krími hatóságokra, hogy hármasban találkozott Akszenovval és a fekete-tengeri orosz flotta parancsnokával.

Esküszöm, hogy hű leszek a hős város, Szevasztopol lakóihoz

Berezovszkij hűséget esküdött a “krími népnek”. “Esküszöm, hogy hű leszek a Krími Autonóm Köztársaság és a hős város, Szevasztopol lakóihoz. Esküszöm, hogy méltóképpen teljesítem katonai kötelességemet, bátran megvédem a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol lakóinak életét és szabadságát” – jelentette ki az ellentengernagy Szevasztopolban tartott sajtótájékoztatóján.

Kijevben ugyanakkor hazaárulásért vádat készülnek emelni Berezovszkij ellen – írta a Reuters az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács helyettes titkárára hivatkozva, aki kijelentette: az ellentengernagy az oroszok által bevezetett blokád idején elmulasztotta az ellenállást, letette a fegyvert és feladta az ukrán haditengerészeti erők főhadiszállását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik