Nagyvilág

Magas német kitüntetést kap Németh Miklós

Point Alpha díjjal tüntetik ki a volt miniszterelnököt az európai és a német egység érdekében kifejtett munkájáért - közölte pénteken a Német Egység Kuratóriuma.

A díj odaítéléséről döntő testület hangsúlyozta, hogy a kitüntetéssel elismerik Németh Miklósnak az 1989-es határnyitásban vállalt “bátor és kiszámíthatatlan személyes kockázattal járó” hozzájárulását.

Németh Miklós döntése a határzár felszámolásról megnyitotta az utat, “amelynek végén Európa egyesült a szabadság, a demokrácia és a jog jegyében” – idézték a közleményben a testület elnökét, Christine Lieberknecht Türingia tartományi kormányfőt, aki kiemelte: “az európai demokraták örök felelőssége, hogy ebben a szellemben építsék tovább az Európai Uniót és annak minden egyes tagállamát”.

„Felejthetetlen és világtörténelmileg példás hozzájárulás”

A Német Egység Kuratóriuma egyhangúlag határozott arról, hogy Németh Miklósnak adományozzák a kétévente kiosztott díjat, amelyet korábban többek között Václav Havel néhai cseh köztársasági elnök és Helmut Kohl volt német kancellár kapott meg.
A testület az elismerés adományozásával huszonöt év után ismét fel kívánja hívni a figyelmet “a felejthetetlen és világtörténelmileg példás hozzájárulásra, amellyel a magyar kormány és a magyar nép Németország újraegyesítésének ügyét is előre mozdította.”

A kuratórium egyben kifejezi köszönetét és tiszteletét a magyar népnek a keletnémet menekültek ellátásáért kifejtett “karitatív tevékenységért és példamutató humanitárius segítségnyújtásért”. Különösen a Magyar-Máltai Szeretetszolgálatnak jár “nemcsak a legnagyobb elismerés, hanem mindenekelőtt köszönet és maradandó tisztelet” a menekültek százaiért végzett odaadó munkájáért – áll a közleményben.

A díjat a Point Alpha nevű egykori megfigyelőállomásról nevezték el, amelyet az amerikai hadsereg épített a hidegháborúban a keletnémet-nyugatnémet határon, Rasdorf település térségében. A kitüntetést június 15-én adják át Németh Miklósnak a támaszponton kialakított emlékhelyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik