Nagyvilág

140 külügyminisztert hív össze Angelina Jolie

William Hague brit külügyminiszter és Angelina Jolie hollywoodi filmsztár csúcstalálkozót szervez Londonban, hogy véget vessenek a nemi erőszak "háborús fegyverként" való alkalmazásának.

A brit külügyek irányítója erről John Kerry amerikai külügyminiszterrel folytatott tárgyalásai szünetében beszélt. Hague átvette Hillary Clinton volt külügyminisztertől a Nőkért, a Békéért és a Biztonságért adományozott 2014-es díjat is.

A tervek szerint június 10-e és 13-a között Londonban, 140 külügyminiszter, rendőrök és jogászok részvételével tartandó csúcstalálkozó célja, hogy “fellépjenek a nemi erőszak ellen, amely gyakran az első dolog, amely a konfliktus kitörése után megtörténik” – hangoztatta William Hague. A brit külügyminiszter elítélte “az erőszak mint háborús fegyver alkalmazását”.

A nők elleni erőszak “általában az utolsó dolog, amelyre odafigyelnek, amikor a háborúk után megkezdődik a nemzetek újjáépítése” – tette hozzá a miniszter, aki évek óta foglalkozik a kérdéssel.

A washingtoni Georgetown egyetemen mondott beszédében a Hague elmondta: Angelina Jolie-tól és a 2011-ben forgatott A vér és a méz földjén című, Boszniában játszódó háborús filmdrámájából merített ihletet. Jolie rendezőként készített első játékfilmje nélkül “nem született volna meg ez a kezdeményezés” – tette hozzá a miniszter, aki elmondta, hogy az amerikai filmcsillag lesz vele együtt a konferencia társelnöke.

“A film eszembe jutatta, hogy 50 ezerre becslik a Boszniában húsz éve megerőszakolt nők számát, és gyakorlatilag mára egyikük ügyében sem indult meg a bírósági eljárás” – tette hozzá a miniszter. Hague meg kívánja változtatni az ezen bűnökkel szembeni nemzetközi magatartást, hogy véget vessenek a “büntetlenség kultúrájának”.

“Ha a nőkkel háborúban ilyen förtelmesen viselkednek, békeidőben sem tekintik őket egyenrangúnak, és ez elfogadhatatlan” – hangsúlyozta William Hague.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik