Nagyvilág

Tőle várják a hrivnya megmentését

Ukrajnában a parlament új jegybanki elnököt nevezett ki, miután a központi bank eddigi elnöke, Ihor Szorkin lemondott Viktor Janukovics államfő menesztése után.

A 450 fős ukrán parlament 310 támogató szavazattal hétfőn a banki gyakorlattal rendelkező, 51 éves Sztepan Kubivot nevezte ki a központi bank élére.

“Ígérem, hogy átláthatóvá teszem a központi bankot. Azt akarjuk üzenni, hogy Ukrajna nagy piac, nagy beruházások színtere lehet” – jelentette ki az új elnök.

A Nyugat-Ukrajnában élő Sztepan Kubiv több kereskedelmi banknál dolgozott, mielőtt Julija Timosenko pártjának parlamenti képviselőjévé választották.

Hétfőn az ukrán fizetőeszköz, a hrivnya árfolyama ötéves mélypontra, 9,30-ra zuhant a dollárhoz képest hétfőn 14 óra körül azokra a véleményekre, hogy a kijevi kormány az ország megcsappant devizatartalékát inkább adósságfizetésre költi, semmint arra, hogy beavatkozzon a piaci folyamokba az ukrán fizetőeszköz védelme érdekében.

Elemzők szerint hat hónapon belül 10,25-re gyengül a hrivnya a dollárral szemben, ami közel 9 százalékos gyengülés a jelenlegi szinthez képest. A Goldman Sachs becslése szerint az ukrán jegybank devizatartaléka 12-14 milliárd dollár körüli lehet jelenleg a január végi 17,8 milliárd dollár után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik