Nagyvilág

Ukrajna: aláírták a megállapodást

Az államfő és három ellenzéki vezető írta alá a válság rendezéséről szóló megállapodást, a radikális jobboldal azonban nem állt be mögéjük, és folytatják az utcai harcokat.

Viktor Janukovics ukrán elnök és a három ellenzéki vezető pénteken megállapodást írt alá a válság rendezéséről – jelentették a hírügynökségek.

Radoslaw Sikorski lengyel és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter személyesen győzködte a téren jelenlévő kormányellenes aktivistákat arról, hogy fogadják el a péntek reggelre tető alá hozott, a kormány és az ellenzék közötti megállapodást. A két uniós külügyminiszter és az ellenzék három vezető politikusa a Függetlenség terén tartott egyeztetés után ismét tárgyalni fog Viktor Janukovics ukrán elnökkel.

A radikális jobboldal azonban nem fogadja el a megállapodást. A parlamenten kívüli különféle ukrán nacionalista mozgalmakat tömörítő Jobb Szektor közölte, hogy folytatja harcát “az országot kormányzó rezsim eltávolításáig” – jelentette helyszíni adásában a TVN24 lengyel hírtelevízió.

Előzőleg Oleh Tyahnibok, a Szabadság (Szvoboda) párt vezetője közölte, hogy a kijevi Függetlenség terén tüntetők támogatják a belpolitikai válság megoldását célzó megállapodást azzal a feltétellel, hogy a jelenlegi belügyminiszter és főügyész nem lesz tagja a következő kormánynak.

Nem írta alá az ukrajnai válság rendezését célzó megállapodást tervezetét az orosz közvetítő. Vlagyimir Lukin, Oroszország emberi jogi ombudsmanja még pénteken elutazik Kijevből Moszkvába – értesült az Interfax orosz hírügynökség.
Az ukrán elnök sajtószolgálata péntek reggel jelentette be, hogy megállapodás jött létre a belpolitikai válság megoldása érdekében Viktor Janukovics ukrán elnök és az ellenzék vezetői között, Frank-Walter Steinmeier német és a Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, illetve Vlagyimir Lukin, Oroszország emberi jogi ombudsmanja közvetítésével.

A pénteki nap eseményeiről szóló percről percre tudósításunkat ide kattintva olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik