Nagyvilág

Terroristák támadták meg a szomáliai elnöki palotát

Az al-Kaidához kötődő iszlamista fegyveresek támadták meg a szomáliai elnöki palotát pénteken.

Pokolgéppel robbantottak lyukat az elnöki palota körüli falon az al-Shabaab szomáliai milícia fegyveresei, majd tűzharcba bocsátkoztak az Afrikai Unió Szomáliában állomásozó békefenntartóival. A robbanóanyaggal megrakott mellényt viselő támadók gránátokkal is felszerelkeztek. Szemtanúk elmondása szerint a rajtaütés során egy második robbanás is hallható volt.

A rendőrség arról számolt be, hogy körülbelül tíz, katonai egyenruhát viselő fegyveres hajtotta végre az akciót. A támadók három autóval érkeztek, ezek közül az egyiket felrobbantották. “Az al-Shabaab mindegyik harcosa meghalt, néhányan felrobbantották magukat, másokat agyonlőttek. Több őr is életét vesztette, a harcok véget értek, a palota udvara vérben úszik” – mondta a rendőrség egyik magas rangú tisztségviselője.

A terrorszervezet egy órával az első detonáció után magára vállalta a támadásért. “Célba vettük az úgynevezett elnöki palotát, harcosaink az épület falain belül harcolnak” – közölte a csoport szóvivője.

A hivatalos tájékoztatás szerint Haszan Sejk Mohamud államfő sértetlen. Az áldozatok száma egyelőre ismeretlen, Nicholas Kay, az ENSZ szomáliai hivatalának vezetője azt írta Twitter-oldalán, hogy többen életüket vesztették. A rendkívül erősen őrzött elnöki palotában lakik az ország elnöke, kormányfője és parlamenti elnöke.

Az Afrika szarván található országot több mint két évtizede, Mohamed Sziad Barré elnök diktatórikus hatalmának 1991-es megdöntése) óta véres polgárháború sújtja, s gyakorlatilag nincs működő államhatalom. Szomália nemzetközi erők által védelmezett ingatag kormánya mindennapos harcot vív az iszlamista lázadókkal, köztük az al-Shabaab milíciával, amelyet az Egyesült Államok az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szövetségesének tekint. A milícia fegyveresei az utóbbi időben ismét aktivizálódtak Mogadishuban, miután az Afrikai Unió csapatai 2011 nyarán kiűzték harcosait a fővárosból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik